BIH

Protesti u Sarajevu zbog dolaska Kolinde Grabar-Kitarović

A. Nu.-E. Ma.-

17.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Kao što je i najavljeno, ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu održani su protesti pod sloganom "NE tuđmanizaciji BiH i STOP "ruskoj čizmi" u BiH 22 godine poslije Dejtona" zbog dolaska hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Protest je organizirao Bošnjački pokret za ravnopravnost, a okupljeni članovi, njih 20-ak, nose transpararente sa porukama "BiH ne treba tutora turskih, ni hrvatskih, ni srpskih", "Hoćemo ista prava za Bošnjake u Hrvatskoj i Hrvate u BiH"... 

Jedan od transparenata je i "BiH u EU i NATO" kao i "Katarovićko osudi hrvatski zločinački poduhvat i agresiju na BiH ".

- Hrvatska predsjednica je dobrodošla u BiH, ali bez provođenja politike Tuđmana - kazao je Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost.

On je dodao da je današnje mirno protestno okupljanje 22 građana BiH uslijedilo nakon poruka premijera i predsjednice Hrvatske da će oni politiku prema susjedima i probleme s narodima u regiji rješavati onako kako je to radio Franjo Tuđman. 

- To je za nas pokušaj tuđmanizacije politike u regionu i BiH, vraćanje u period ratnih sukoba jer svi znamo da su Tuđman i Šušak izbjeglu presudu Haškog tribunala za Udruženi zločinački poduhvat - rekao je Tokić. 

Kako su najavili, predat će pismo Ambasadi Republike Hrvatske upućeno predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i cjelokupnoj javnosti susjedne države Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.