BIH

Čović: Hrvatska da iskoristi svoj utjecaj kako bi pomogla ulasku BiH u EU

A. Durgut/Avaz.ba

E. Ma.

17.1.2018

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon današnjeg razgovora s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović kazao je da je siguran da sve što radi Hrvatska, radi u cilju jačanja odnosa BiH i Hrvatske.

- Čast mi je da danas možemo biti u prigodi razgovarati sa predsjednicom o mnoštvu pitanja koja mogu unaprijediti odnose BiH i Hrvatske i u samoj BiH. S obzirom da se mi nalazimo u izraženoj predizbornoj kampanji, ova posjeta je dobra prilika da BiH ostane na svom evropskom putu. Vjerujem da BiH i dalje zaslužuje vašu pažnju -istakao je Čović.

Čović je pozvao hrvatsku predsjednicu da Hrvatska iskoristi svoj položaj u Evropskoj uniji kako bi promovirala BiH da kandidatski status naše zemlje u EU bude realnost ove godine, a ne neka daleka budućnost.

Napomenuo je da se nalazimo u predizbornoj kampanji, ali da je cilj jasan.

- Cilj je da BiH zadrži primarni vanjskopolitički prioritet, a to su EU integracije. Koliko god kasnimo s nekim detaljima, pritom mislim na Upitnik Evropske komisije, vjerujem da BiH i dalje zaslužuje vašu pažnju i utjecaj unutar članica NATO saveza da aktiviramo MAP. Ova godina je pravo vrijeme, a bojim se da bismo sa bilo kakvim zaostatkom otežali komunikaciju nas u BiH kada je riječ o NATO savezu - kazao je Čović.

On je dodao da je prioritet jačanje privrednih odnosa, izgradnji svih oblika infrastrukture kako bi mladi prepoznali mogućnost investiranja u BiH, a da ne odlaze u svijet.

Kazao je da, iako je iako u BiH izborna godina, radit će na jačanju reformskih aktivnosti.

Najavio je i rješavanje pitanja budžeta za narednu fiskalnu godinu na svim nivoima te je istakao da unutrašnje odnose moramo rješavati sami, ali da imamo partnera u Hrvatskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.