BIH

Studenti sa invaliditetom teže dolaze do zapošljavanja

( Ilustracija)

Fena

17.1.2018

Studenti sa invaliditetom u težoj su poziciji kada je u pitanju zapošljavanje za razliku od onih koji nemaju invaliditet, poručeno je s radionice u okviru projekta Evropske unije o tranziciji studenata s invaliditetom, od visokog obrazovanja do tržišta rada.

Radionica je održana danas u Sarajevu, a projekt je namijenjen Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

U ime projektnog tima Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ranka Perućica novinarima je kazala da je pravo na rad jedno od osnovnih prava.

- Problemi studenata s invaliditetom su još veći kada im se onemogući pravo na rad - rekla je Perućica.

Navela je da se ne žele svi registrovati kao studenti s invaliditetom jer, u većini primjera, nisu informirani kako i na koji način da dobiju taj status.

Direktorica Agencije ''Profil management consulting'', koja je s Univerzitetom u Sarajevu organizator današnje radionice, Biljana Kokeza smatra da su poslodavci spremni pomoći osobama s invaliditetom, ali da u dovoljnoj mjeri nisu informirani.

- Nije im približen zakonodavni dio, više razmišljaju o nesposobnostima, nego o sposobnostima osoba s invaliditetom - istakla je Kokeza.

Uime Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Fedracije BiH Nejra Šabić je kazala da svi poslodavci iz FBiH imaju zakonsku obavezu na svakog 16-og radnika zaposliti osobu s invaliditetom.

U suprotnom, dužni su u Fondu uplaćivati poseban doprinos koji iznosi 25 posto od prosjećne neto plate u FBiH. Od tih sredstava se Fond finansira i provodi rehabilitacije i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

- Borimo se od 2011. godine, kada smo osnovani s tim uplatama. Od 2015. smo intenzivno počeli da radimo na naplati doprinosa i to je dalo rezultata - navela je Šabić.

Iz kompanije ''Bingo'' radionici je prisustvovao Nihad Suljić koji je pohvalio radnike, osobe s invaliditetom, zaposlene u kompaniji koju predstavlja.

- Pokazalo se kao pozitivno iskustvo. Nedavno smo zaposlili još jednog mladića i sada imamo dobrog radnika u našoj kantini. Taj mladić nas je oplemenio kao društvo - dodao je Suljić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.