BIH

Svjedoci govorili o kredibilitetu Azre Sarić

Radončić: Neće biti potrebe za mojim svjedočenjem ( F. Fočo)

M. AŠČIĆ – A. ALJIMI

17.1.2018

Svjedočenjem Rusmira Mesihovića, bivšeg generalnog direktora KCUS-a, te Emira Talirevića, poznatog sarajevskog ljekara, nastavljeno je suđenje Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a.

Odbrana je argumentirano ishodila da Azra Sarić, svjedokinja na kojoj Tužilaštvo temelji optužnicu, bude ispitana kao svjedok odbrane, što je Sudsko vijeće odobrilo. Ona će odbrani dati odgovore koji se tiču njenog iskaza datog sarajevskom tužilaštvu 17. septembra 2007. godine, ubrzo nakon ubistva rahmetli Ramiza Delalića Ćele.

Radila mimo procedura

Svjedok Mesihović pojasnio je kakva su prava i obaveze imali specijalizanti dok je on bio direktor KCUS-a. Advokat Asim Crnalić predočio je Mesihoviću dokument naslovljen kao procedura 358 te ga je upitao šta ona predstavlja i je li on to potpisao.

- To je moj potpis. Radi se o proceduri kojom se reguliraju obaveze i dužnosti ljekara koji obavljaju specijalistički staž – rekao je Mesihović.

Odbranu je zanimalo može li specijalizant obavljati invazivne zahvate (zahvati koji mogu izazvati krvarenje), na šta je Mesihović odgovorio da u njegovo vrijeme to nije bilo moguće.

- Specijalizant ništa nije smio raditi sam. Njihovo radno vrijeme, prema pravilniku, bilo je od 8 do 16 sati. Obaveza specijalizanta bila je da radi na klinici gdje specijalizira, a ne negdje drugo, tako je po zakonu. Također, specijalizant je morao imati ugovor sa zdravstvenom ustanovom u kojoj obavlja staž – pojasnio je Mesihović.


Mesihović: Radno vrijeme specijalizanata bilo od 8 do 16 sati

Njega je tužiteljica Elvira Stanojlović pitala je li iko od specijalizanata tražio da dežura, na šta je Mesihović više puta kazao da mu to nije poznato, te da postoje jasne zakonske procedure koje reguliraju radno vrijeme specijalizanata.

Mesihovićevim svjedočenjem odbrana je praktično potvrdila svoju tezu da Sarićka nije smjela raditi hiruršku intervenciju nad pacijentom Sabahudinom Hukarom, koji je kasnije umro, a Tužilaštvo je čak tvrdilo da naša novina izmišlja činjenice, koje je sada potvrdio Mesihović.

Prisutnima u sudnici bilo je vrlo zanimljivo svjedočenje doktora Talirevića, koji je iznio niz do sada nepoznatih pikanterija o ljubavnom životu Azre Sarić. On je kazao da je blizak Radončićev prijatelj te da se poznaju oko 20 godina. Prisutne je iznenadila Talirevićeva izjava da je s Azrom Sarić bio u vezi, koja je trajala nekoliko mjeseci.

Inače, Talirević je bio i svjedok Tužilaštva, ali je, uprkos tome, na današnjem suđenju imao vrlo loš tretman od postupajućih tužiteljica Elvire Stanojlović i Suade Pašić.

Talirević je naveo da poznaje i optužene Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman, ali vrlo površno, i da njih dvoje nisu toliko bliski s Radončićem koliko je on.


Kapo: Kako se pretres bliži kraju, sve je očitija montaža

Advokat Muhidin Kapo zamolio je svjedoka da mu pobliže opiše njegovu vezu sa Sarićkom.

 Sarićkine brojne  ljubavne veze 

- To je bilo neposredno prije veze s Ćelom – rekao je Talirević, na šta je Kapo postavio sljedeće pitanje: „Na kojeg Ćelu mislite?“

- Mislim na Ismeta Bajramovića Ćelu. Kasnije je bila s Fikretom Kajevićem. Ramiz Delalić Ćelo došao je na kraju. Tu je bilo još nekoliko ljudi koji su u braku, a bili su u vezi s njom, pa ne bih da ih imenujem. Ali, Ramiz je tu bio tek na kraju – kaže Talirević.

Nadalje je Talirević pojasnio da je nakon raskida ostao u prijateljskim vezama sa Sarić.

Kapu je zanimalo je li mu ikad tokom druženja sa Sarićkom spominjala Radončića, a on je odgovorio: „Ne, apsolutno nikad, a niti sam ga ja spominjao. Nije bilo nikakvog razloga za to.“

Kapo je pitao Talirevića je li Radončić od njega tražio bilo kakve usluge, recimo da posreduje ili da traži nešto od Sarićke.


Talirević: Azra Sarić nikad mi nije spominjala Radončića

- Ne, nije nikad – odgovorio je Talirević te dodao da misli da bi Radončić, ako bi trebao bilo kakvu uslugu od Sarić, to isključivo tražio od njega, a nikako od Dautbašića i Šahman, koje je tada poznavao površno.

Radončića nije zanimala

Odbranu je zanimalo i je li ikad razgovarao s Radončićem o Sarićki, na šta je precizno odgovorio:

- Jesam jednom. Pročitao sam na nekom portalu da svjedoči na Kosovu pa sam se pitao otkud ona da svjedoči s kriminalcima. Radončić mi je na to rekao: „Nemam pojma.“ Sjećam se da je isto pisalo da je u vezi s Almirom Džuvom (bivši direktor OSA-e, op. a.). Pitao sam ga znači li to da je osoba koja je ranije bila s njim, sada slobodna, da je nazovem. Znam samo da je Radončić u vezi sa Sarić uvijek bio totalno nezainteresovan i da mu ta osoba nije bila zanimljiva.

Tužilaštvo je pokušalo urušiti kredibilitet svjedoka, kojeg su u ranijoj fazi postupka i sami direktno ispitivali. Na upit tužiteljice Pašić je li sa Sarić bio u emotivnoj vezi, on je odgovorio: „Emocija nije bilo, ali bila je veza.“

Svjedočenjem ljekara Mesihovića i Talirevića odbrana je problematizirala kredibilitet Azre Sarić, čiji su iskazi bili znatno drugačiji u odnosu na specijalizaciju i rahmetli Delalića.

Kapo: Potvrđuje se teza odbrane da je sve ovo jedna loša politička montaža

Muhidin Kapo, advokat Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, rekao je novinarima nakon održanog ročišta da su danas dva saslušana svjedoka potvrdila tezu odbrane i da se radilo o kvalitetnim svjedocima.

- Ono što sve vrijeme odbrana pokušava da dokaže vidjelo se danas – potpuna nekredibilnost svjedoka Tužilaštva Sarićke. Ovo je, faktički, nastavak jedne slabo konstruirane montaže Tužilaštva i, kako ovaj pretres ide u završnu fazu, faktički se potvrđuje teza odbrane da je sve ovo što se radi protiv gospodina Radončića jedna loša politička montaža. Ništa više ne trebamo reći – rekao je Kapo.

Radončić: Sve je toliko jasno, neće biti potrebe za mojim, niti svjedočenjem Čovića!

Na pitanje novinara hoće li po redoslijedu svjedoka svjedočiti i Radončić, i to zajedno s Draganom Čovićem, liderom HDZ-a i članom Predsjedništva BiH, lider SBB-a je odgovorio:

- Procjena i mišljenje odbrane je, a ja ću se konsultovati s advokatskim timom, da je sve toliko jasno da neće biti realne potrebe niti za mojim niti za svjedočenjem gospodina Čovića.


Filipović: Želio da lično doživi ambijent u sudnici

Filipović na suđenju

Vrlo zanimljiv detalj dogodio se jučer tokom suđenja lideru SBB-a i ostalima. Naime, u publici se pojavio i akademik Muhamed Filipović. On je, kako su prenijeli prisutni, želio da lično doživi ambijent u sudnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.