BIH

Izetbegović predao pismo Kolindi: Zamolio sam da Hrvatska postupi kako u njemu piše

Avaz.ba

17.1.2018

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se danas s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Prema mišljenju Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, Kolindina posjeta rezultirat će rješavanjem nekih dilema i pomacima.

Mislim da je komunikacija uvijek bolja nego nekomunikacija - smatra Izetbegović.

Nakon susreta s Grabar-Kitarović, novinarima je otkrio kako je insistirao da se konačno krene u rješavanje otvorenih pitanja koja su stara decenijama.

Već osmu godinu sam tu, ali nažalost nemamo pomaka u otvorenim pitanjima koja su stara decenijama. Danas sam insistirao na pitanju granice, trošenja vodenog resursa iz Buškog jezera, ogromne imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Hrvatskoj i koja nije vraćena državi BiH i firmama - rekao je Izetbegović.

Insistirao je, kaže, i na pitanju Pelješkog mosta.

- Zatim, na odnosu hrvatske države prema bh. državi. Zašto nerješavati sa BiH pitanje zagađenja koje se dešava od Rafinerije u Brodu? Mi ćemo rado pomoći i nema potrebe da se radi s entitetom - dodao je Izetbegović.

Naglašava kako je insistirao i na tome da se pojača komunikacija i da se ide naprijed.

- Pri tome sam se pozvao na standarde, institucije i zakone koji su doneseni od međunarodnih organizacija u kojima smo, odnosno kanimo biti članice i mi i Hrvatska. To su Ujedinjene nacije i Evropska unija. Jedna od tih insitucija je i Haški sud i moramo poštovati njegove odluke i pokazati pijetet prema žrtvama - kazao je on.

Otkrio je da je Predsjedništvo BiH na susretu s Grabar-Kitarović imalo jedan otvoren i prijateljski razgovor u kojem se nije "okolišalo i zaobilazilo probleme".

Hrvatskoj je kroz pismo od 29. septembra, koje je napisano od Direktorata za urbanističku i regionalnu politiku EU, poručeno i konstantirano da je EU imala dezinformaciju da je sa BiH dogovorena stvar u vezi Pelješkog mosta. EU traži da se ta stvar raščisti i da se ne nastavlja dalje sa gradnjom mosta. I to pismo EU sam danas predao predsjednici Grabar-Kitarović i zamolio sam da Hrvatska postupi na taj način. Mi do jučer nismo bili upoznati sa sadržajem pisma. Znali smo da se neka komunikacija dešava, ali nismo znali za te stvari, niti smo od Hrvatske inicirani. Sve što BiH očekuje od Hrvatske je da nam se garantira naše pravo - poručio je Izetbegović.

Također je razgovarano o sigurnosti, a Izetbegović je istakao kako je potrebno razmjenjivati precizne informacije.

Ocjena o hiljadama terorista obeshrabruje turiste, obeshrabruje investicije, obeshrabruje one koji bi mogli ubrzati put BiH ka EU - poručio je Izetbegović.

Grabar-Kitarović je tokom današnje posjete BiH istakla da je Hrvatska zabrinuta, kao i mnogi drugi prijatelji BiH, za odnose Bošnjaka i Hrvata i da se BiH ne pretvori u Mostar.

Rekla je da se Hrvatska ne želi miješati u unutrašnje stvari i sam sadržaj Izbornog zakona - rekao je Izetbegović.

Na kraju svoga obraćanja medijima, Izetbegović je istakao kako je Predsjedništva BiH danas ustanovilo generalski kor, tako da će doći do rotacije i komandu nad kojom će prvu poziciju preuzeti general koji je Bošnjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.