BIH

Grabar-Kitarović: Nužne reforme koje će omogućiti opstojnost Hrvata u BiH

Fena

18.1.2018

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Vitezu kako je, uz socijalne i gospodarske reforme, nužno provesti i političke reforme koje će omogućiti opstojnost i pravnu sigurnost hrvatskom narodu u BiH.

- Uz socijalne i gospodarske, potrebne su i političke reforme, kako bi se hrvatski narod održao kao konstitutivan, a ne bio sveden na razinu manjine, te kako bi nastavio graditi zajedničku budućnost s ostalim narodima u BiH - kazala je Grabar -Kitarović odgovarajući na novinarsko pitanje jesu li izmjene Izbornog zakona jamac opstojnosti Hrvata u BiH.

Hrvatska predsjednica istaknula je kako je poruka današnjeg posjeta Središnjoj Bosni da je Hrvatska uz Hrvate iz BiH, i to ne samo u smislu njihove konstitutivnosti, političkih prava i jednakopravnosti s ostalim narodima.

- Hrvatska mora ulagati u ova područja, bez obzira na nacionalnost. Nadam se da će s gospodarskim oporavkom Hrvatske tih projekata bit još više, jer je to jedini način da pomognemo ljudima da ostanu ovdje i da se poboljša kvaliteta života i podigne životni standard. Time, također, promičemo prijateljstvo između BiH i Hrvatske - kazala je.

Istaknula je da je pred BiH dugačak i naporan put integriranja u Europsku uniju, koji u konačnici, nakon reformi koje mogu biti i bolne, donosi brojne prednosti stanovništvu.

- I tu je Hrvatska spremna pomoći. Ulazak u Europsku uniju, također, je jedan od čimbenika za opstanak Hrvata u BiH. Također, dobit ćemo i forum u kojem ćemo moći razgovarati o otvoreni pitanjima, prije nego se oni razviju u probleme, a zajedno ćemo raditi i na zajedničkim politikama - dodala je.

Po njezinim riječima, tijekom dvodnevnog posjeta BiH, nastavljeni su prijateljski razgovori oko otvorenih pitanja između dviju zemalja, a taj dijalog treba održavati i u budućnosti.

- Mislim da je doista potrebno održavati kontinuitet ovih razgovora, da oni budu dinamični i izravni, te da jedni drugima ne šaljemo poruke putem medija, već da doista iskreno razgovaramo - istaknula je hrvatska predsjednica.

Na upit novinara o gradnji Pelješkog mosta, Grabar-Kitarović je kazala kako će se taj most graditi, naglasivši kako most nije uperen protiv BiH ili na bilo koji način želi zaobići BiH.

- To je u određenoj mjeri rasterećivanje BiH, odnosno svih ljudi koji žive u Neumu i okolici, i svih onih koji žele preći iz jednog dijela Hrvatske u drugi. Ne želimo da Neum bude tranzitni centar, nego prelijepo turističko središte, što i jeste - ocijenila je Grabar-Kitarović.

Drugog dana službene posjete BiH, predsjednica Republike Hrvatske posjetila je tvornicu furnira "Palavra" u Novoj Biloj, Općina Travnik, u kojoj je obišla proizvodne pogone i razgovarala s rukovodstvom i radnicima te kompanije.

Grabar-Kitarović je posjetila i bolnicu "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj, dok se u Vitezu sastala s hrvatskim općinskim načelnicima i predsjedateljima općinskih vijeća u Središnjoj Bosni.

Na putu ka Novoj Biloj i Vitezu hrvatska predsjednica zaustavila u Ahmićima i Križančevu Selu, kako bi odala počast žrtvama rata, što nije bilo planirano službenim protokolom posjeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.