BIH

Mektić: Drastično povećan broj migranata

Fena

18.1.2018

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojilo Program rada Službe za poslove sa strancima za 2018. godinu.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je nakon sjednice Vijeća da, nakon presjecanja masovnog priliva migranata, problem migranata postaje ozbiljan za Bosnu i Hercegovinu jer je došla u situaciju da je postala ruta za ilegalne migracije.

- Jedan dio tih migranata ostao je „zaglavljen“ u Srbiji, odnosno između Srbije i Grčke, desetak hiljada, koji polako „cure“ iz tog područja - kazao je Mektić, dodajući da je otvorena nova ilegalna ruta iz Grčke, preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, dok jedan manji krak ide prema Hrvatskoj.

Mektić podsjeća da je o tome već govorio na nekoliko sastanaka u Briselu i Varšavi, kad su u pitanju sastanci na nivou EU.

- Ti podaci sada koji nas opterećuju možda nisu veliki za EU, ali za nas su ozbiljan problem - smatra Mektić.

Navodi kako je molio institucije EU, prije svega FRONTEX (Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu), kako bi se posvetila pažnja tom problemu jer će to na nivou godine ipak biti značajna brojka koja neće samo opteretiti BiH već i EU.

- Dao sam i nudim konkretne prijedloge. Moj je prijedlog bio da FRONTEX uputi jedan broj policajaca iz zemalja EU. Mi smo spremni da damo i jedan broj naših državnih graničnih policajaca na granicu između Albanije i Crne Gore, jer mislim da je tu najveći problem, odnosno jedna nekontrolisana propusnost se dozvoljava na tom dijelu granice. Onda to pada nama kasnije na teret - kazao je Mektić.

Dodao je da se BiH još nosi sa tim problemom, napominjući da je nabitnije da se problem drži pod kontrolom ako je u okviru kapaciteta koje BiH može da pruži.

- Mi smo na granici tih kapaciteta, ali još uspijevamo - naveo je ministar sigurnosti BiH, ističući da ne zna tačne podatke o broju migranata, ali i da se taj broj drastično povećao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.