BIH

Demokratska fronta: O budućnosti Mostara trebaju odlučivati građani tog grada

Fena

18.1.2018

Kantonalni odbor Demokratske fronte (DF) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) reagirao je na izjavu federalnog zastupnika Dennisa Gratza o tome da je HDZ BiH odbacio njegov prijedlog za jedinstveni Mostar.

Reagirajući na Gratzovu da mu je žao "što je Naša stranka jedina opcija koja djeluje na prostoru cijelog Mostara, te jedina koja upućuje direktne prijedloge na izjašnjavanje HDZ-u", Demokratska fronta je priopćila kako o budućnosti Mostara trebaju odlučivati građani Mostara, a ne HDZ.

"Što se tiče rješenja za Grad Mostar, podsjećamo kako su DF i SDP, prije gotovo dvije godine predstavile prijedlog izmjena Izbornog zakona i statuta grada. Naravno, naš prijedlog smo predstavili građanima Mostara i uputili u parlamentarnu proceduru, a nismo, kako se Gratz hvali 'uputili direktan prijedlog HDZ-u', budući smatramo kako građani Mostara i institucije Bosne i Hercegovine trebaju odlučivati o Mostaru, a ne HDZ. No, ako netko smatra da samo HDZ ima tapiju na Mostar to je, uz dužno poštovanje, njegov problem. Veliki problem", poručuju iz Demokratske fronte. 

U Demokratskoj fronti smatraju kako Gratz zbog svoje izjave najmanje duguje javnu ispriku, ne samo DF-u, već i ostalim multietničkim strankama u Mostaru i HNK.

U saopćenju se dalje navodi da Demokratska fronta djeluje na području čitavog Grada Mostara, kao i Hercegovačko-neretvanskog kantona, te pozivaju Gratza da zajednički organiziraju posjet mjesnim odborima DF-a na čitavom području Mostara te općinskim organizacijama u HNK, od Prozora i Konjica do Neuma. 

"Još jedanput podsjećamo da nije vrijeme za politikantstvo i sitnostranačke interese, već da, naročito u HNK, okupimo u jedan blok sve progresivne i poštene, politički artikulirane ljude, kako ne bismo svi na kraju ispali gubitnici pred nacionalizmom i korupcijom", navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora Demokratske fronte HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.