BIH

Grabar-Kitarović: BiH je druga domovina Hrvata

Avaz.ba

18.1.2018

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je večeras u Derventi da Hrvatska želi mir, budućnost i harmoniju odnosa između svih građana i da je BiH "druga domovina hrvatskog naroda".

Zalagat ću se da Hrvatska više ulaže u Hrvate u BiH i sve sugrađane jer su konstitutivnost i ravnopravnost sva tri naroda okosnica BiH - rekla je Kitarović.

Ona je u Derventi, na poziv potpredsjednika RS Josipa Jerkovića, posjetila "Napretkov dom" i pozdravila okupljene Hrvate koji su se vratili na područje ove općine.

Jerković je naveo da Kitarović želi dati podršku konstitutivnosti Hrvata na teritoriji BiH.

Rekao sam Kitarović da se uvijek može poboljšati položaj Hrvata u cijeloj BiH i RS. Uskoro se nadamo dolasku kod Kitarović, kako bismo je dodatno upoznali sa problemima i prijedlogom njihovog rješavanja, prije nego što ona ponovo dođe u posjetu Posavini - istakao je Jerković.

Kitarović je dobrodošlicu poželio predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Mirko Filipović, koji je zahvalio za dosadašnju pomoć.

Posjeti Kitarović prisustvovali su i ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš, ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, konzul Hrvatske u Banjoj Luci Zlatko Kramarić i drugi zvaničnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.