BIH

U Travniku potpisan memorandum kojem je cilj bolji ambijent za poljoprivrednike

Fena

19.1.2018

Predstavnici udruga poljoprivrednika u Federaciji BiH potpisali su u petak u Travniku memorandum s ciljem stvaranja boljeg ambijenta za razvoj poljoprivrede, koja se, upozoreno je, trenutno nalazi u izuzetno teškom stanju i bez adekvatne potpore predstavnika vlasti.

- Cilj ovog memoranduma  je da poljoprivrednici pred predstavnike vlasti izađu s jednim glasom. Poljoprivredna proizvodnja već godinama stagnira, glas poljoprivrednika se ne čuje, imamo smanjenje oranica i cijena proizvoda, te gubitak mnogih farmi... Hrvatska, primjerice, deset puta više ulaže u poljoprivredu nego BiH i kako će onda bh. poljoprivrednik biti konkurentan na tržištu - kazao je novinarima predsjednik Saveza udruga organskih proizvođača Federacije BiH Sejad Herceg, koji je i inicijator potpisivanja memoranduma.

Poljoprivrednici su danas razgovarali i o Strategiji poljoprivrednog i ruralnog razvoja za period 2018.-2021., koju je usvojilo Vijeće ministara BiH, a koja bi, kako je rečeno, nakon završetka parlamentarne procedure, trebala biti mehanizam koji će BiH omogućiti da dobije značajna sredstva iz fondova Evropske unije.

Kako je istaknuto, od IPA 2 sredstava se za razvoj poljoprivrede očekuje do 30 miliona eura u 2018. godini.

- Više od pola tih sredstava bit će utrošeno na jačanje institucija koje će moći implementirati Strateški plan ruralnog razvoja. Također, postavlja se pitanje što je s IPARD sredstvima koja su direktno ostavljena za poljoprivrednike, a koja još nismo u mogućnosti da dobijemo, jer nam za to trebaju instrumenti poput platne agencije - kazao je Herceg.

Na sastanku je ocijenjeno da vlasti godinama zanemaruju poljoprivredu, iako bi ona trebala biti okosnica razvoja BiH, te je upozoreno da će, ukoliko taj trend bude nastavljen, to označiti kraj za brojne poljoprivrednike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.