BIH

Čavka: Niko ne može privatizirati probosansku ideju u RS

Avaz.ba

19.1.2018

Šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka (SBB) istakao je danas u Banjoj Luci da su nedavno održana dva sastanka, na kojima su prisustvovali predstavnici bošnjačkih partija u RS. On je rekao da je SBB bio dio tih sastanaka i pozdravio je konstruktivne razgovore. 

- Prvi sastanak je organizirao Nezavisni blok, a drugi SDP. Savez za bolju budućnost BiH bio je dio ovih sastanaka koji su bili neophodni. Za razliku od mnogih drugih stranaka, SBB je uvijek podržavao okupljanje probosanskih ideja u RS i inače učestvovanje u tim projektima nikada nije bilo uslovljeno pozicijama ili nekom drugom korišću – kazao je Čavka.

On je dodao da će SBB i dalje biti dio napora da se u RS okupe predstavnici Bošnjaka koji će, prije svega, raditi u interesu naroda koji ih je i birao.

- Savez za bolju budućnost je kao državotvorna stranka, sa Fahrudinom Radončićem na čelu, državnički nastupila i prevazišli smo sve sukobe i sva neslaganja u FBiH da bismo stali iza povratnika i naroda u manjem bh. entitetu. Stoga, nećemo dozvoliti da bilo ko privatizira okupljanje probosanske ideje u RS – kazao je Čavka.

Čavka ističe da će SBB podržati sve konstruktivne razgovore koji mogu da pomognu ljudima i koji neće biti tek prazna priča od koje povratnici u RS neće imati ništa.

- Naš zadatak je da zaustavimo sve veći odlazak mladih ljudi, ali i povratnika. Učinit ćemo sve da zaposlimo te ljude, jer je zapošljavanje ključ opstanka na ovim prostorima. Predstavnici povratnika u RS moraju biti ljudi koji žive u tom bh. entitetu, čija djeca idu u škole u RS i koji su svaki dan uz svoj narod – poručio je Čavka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.