BIH

SBB poziva Denisa Zvizdića da poništi odluku o dostavljanju krivotvorenih rezultata popisa stanovništva

Press centar SBB-a

19.1.2018

Savez za bolju budućnost BiH osuđuje pristanak Denisa Zvizdića da se Evropskoj komisiji dostave nelegalni „rezultati“ popisa stanovništva koje je sačinio Zavod za statistiku RS entiteta, te insistira da se ta odluka odmah poništi i da se koriste isključivo podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine koji su objavljeni u skladu sa zakonom, koje je potvrdio Ustavni sud BiH, te koje je kao jedine validne priznao EU ured za statistiku (EUROSTAT), saopćeno je iz Press centra SBB-a.

Popis stanovništva predstavlja ličnu kartu svake suverene države, a Zvizdić je ovim potezom pristao da Bosna i Hercegovina, pored svojih zvaničnih i priznatih, koristi i krivotvorene dokumente. Šta više, pristao je da naša zemlja Evropskoj komisiji dostavi lažirane podatke RS entiteta kojim je „izbrisano“ preko 50.000 građana, mahom Bošnjaka, povratnika u taj entitet.

Poražavajuće je da je Zvizdić uopšte pristao da pregovara o ovom pitanju, a pogotovo da je priznao „rezultate“ koje su prije njega kao nevalidne odbacili najviše, te po ovom pitanju najreferentnije, domaće i evropske institucije.

Podsjećamo da je Zvizdić Upitnik slavodobitno preuzeo prije gotovo 14 mjeseci, da je dopustio da naša zemlja na puno jednostavnija pitanja odgovara skoro četiri puta duže od Hrvatske i sedam puta duže od Srbije, a da je ova koja su od suštinskog značaja za vladavinu prava, suverenitet naše zemlje i povratnike prelomio preko koljena za okruglim stolom kojim je dominirala zastava RS entiteta i na kojem nije bilo zastave Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je sa samo sedam dostavljenih zakona, od obećanih 64, te sa nesposobnošću ne samo odgovaranja na Upitnik, već i njegovog prevođenja, još u prošloj godini pokazao da nije dorastao funkciji koju obavlja. Ovim činom je pokazao da će pristati na svaki truli kompromis, ma koliko on bio štetan po interese Bosne i Hercegovine i povratnika, kako bi tu funkciju što duže zadržao, saopćeno je iz Press centra SBB-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.