BIH

Uz ovogodišnji budžet FBiH na snagu će stupiti Zakon o izvršenju budžeta

Fena

19.1.2018

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević izjavila je delegatima Doma naroda Federalnog parlamenta da je ovogodišnji budžet Federacije BiH, koji iznosi 2,88 milijardi KM, dobro izrađen u okviru postojećeg stanja.

Uz budžet na vanrednoj sjednici danas je Dom naroda, a ranije Predstavnički dom, usvojio Zakon o izvršenju budžeta, koji će stupiti na snagu narednog dana od objave u Službenim novinama FBiH, a primjenjivat će se za fiskalnu 2018. godinu.

- U njemu je specifično što su definirane procedure, transparentnost u trošenju sredstava i redovito izvještavanje o utrošenim odnosno realiziranim kapitalnim investicijama - rekla je Milićević.

U vezi prikupljanja sredstava od igara na sreću istakla je da je svake godine tri do četiri miliona sredstava koja se izdvajaju i rasporede za socijalne, kulturne i obrazovne namjene, te da se okviru tih sredstava mogu prepoznati potrebe osoba sa invaliditetom i njihovih obitelji.

- Zakonom su regulisani prioriteti po kojima se izvršava budžet. Prvo se isplaćuju otplate kamata i otplate vanjskog i unutrašnjeg duga FBiH, potom transferi za invalidnine i boračka davanja, plaće i naknade troškova svih zaposlenih, transfer za poljoprivredu i razvojne projekte, transfer za raseljene i izbjegle osobe, tekući transferi kantonima i nižim nivoima vlasti, javnim preduzećima i kapitalne investicije i ostale isplate - kazala je Milićević.

Budžetska izdvajanja za tekuću rezervu, kako je definisano, ne smiju preći tri posto planiranih prihoda, bez namjenskih prihoda, vlastitih prihoda i bez primitaka.

Premijer koristi sredstva iz tekuće rezerve budžeta do iznosa od 75.000 KM, a zamjenici premijera do iznosa od 40.000 KM.

Korisnici budžeta dužni su dostavljati tromjesečne finansijske planove za izvršenje budžeta 15 dana prije početka tromjesečja, te do 25-og u tekućem mjesecu dostavljati prijedlog mjesečnog operativnog plana za sljedeći mjesec po pozicijama utvrđenim u budžetu za budžetskog korisnika.

S obzirom da je završena provedba Strateškog plana za uvođenje gender odgovornih budžeta radi nastavka razvoja inicijative uvođenja gender odgovornog budžeta u sve faze budžetskog procesa, zakonom o izvršenju budžeta jasno su utvrđene obaveze ranije odabranih ministarstava da u fazi pripreme programa utroška i izvještaja o utrošenim sredstvima postupe u skladu sa načelima GOB.

Broj odabranih budžetskih programa i budžetskih korisnika u 2018. godini ostaje isti kao u prethodnim godinama, u oblastima: zdravstva, socijalne zaštite, zapošljavanja, obrta i poduzetništva, poljoprivrede, turizma, obrazovanja, kulture i sporta.

Vlada Federacije BiH će razmotriti i donijeti odluku o proširenju i na druge budžetske programe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.