BIH

Arapović: Zvizdić je prije godinu i četiri mjeseca obećao kandidatski status, to je obmana ravna onoj iz Vijećnice

Avaz.ba

19.1.2018

Socijaldemokratska partija BiH zatražila je danas od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da hitno objasni javnosti kako su i zašto u odgovorima na Upitnik EU korišteni različiti podaci popisa stanovništva BiH.

- Na osnovu kojeg zakona i čije odluke su Zvizdić i SDA odlučili priznati popis stanovništva kojeg su objavile vlasti Republike Srpske, kada su jedini podaci o popisu koje je prihvatio EUROSTAT podaci popisa stanovništva BiH kojeg je objavila Agencija za statistiku BiH? Cijenu ovakve pogubne politike SDA nastavit će plaćati svi građani BiH - poručili su iz SDP-a. 

Zvizdić je potom reagirao saopćenjem za javnost, u kojem niti jednom riječju nije negirao ono za šta ga je SDP optužio, nego je pokušao zbuniti bh. javnost pričom kako odgovori u Upitniku neće mijenjati zakonske propise.  

- Denis Zvizdić je prije godinu i četiri mjeseca izjavio da ćemo mi 2017. godine dobiti kandidatski status. Vidite kakva je to obmana, u ravni sa onom iz Vijećnice. Ne da nismo dobili kandidatski status, nego mi nismo odgovorili ni na Upitnik, izjavio je za TV Alfa jedan od najpoznatijih analitičara bh. društva, ali i najglasniji kritičar bh. politike, politolog Adis Arapović. 

Dodao je da je BiH tražila pola godine da odgovori na Upitnik, najviše od svih zemalja regije, a da je ušla u 13. mjesec bez odgovora. 

- I dalje nam govori samo što nije. To je nevjerovatno kako nas ti političari smatraju budalama, svaki dan nam plasirajući novu informaciju, kao da mi ne znamo šta su rekli jučer ili prekjučer. Dakle, ni trunke odgovornosti.Ako već sam nije odgovoran, neka kaže ko je odgovoran. Neka upre prst u pojedinca ili institucije koje su zaustavile evropski put BiH. Neće! Zašto neće? Pa zato što radi u dosluhu s njima, zato što je to sve sinhronizirani, koordinirani paket poteza koje oni vuku da slude ovaj narod, da zaboravimo gdje smo krenuli i odakle smo pošli. Da u međuvremenu nametnu niz potpuno trivijalnih tema i da se opet za tri mjeseca pojavi vijest evo samo što nismo odgovorili na Upitnik, poručio je Arapović. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.