BIH

Bevanda: Grabar-Kitarović smirila antihrvatsku histeriju u BiH

Srna

20.1.2018

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda ocjenjuje da je posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović BiH bila efikasna, ističući da je Kitarović "smirila antihrvatsku histeriju u BiH".

Bevanda kaže da su izjave i gestovi hrvatske predsjednice tokom posjete BiH utjecale i na zaokret retorike političara i dijela javnosti u BiH. 

- U posljednje vrijeme se, nakon poteza i izjava predsjednice Hrvatske, smišljeno stvarala antihrvatska histerija. Drago mi je što je posjeta u tom dijelu dovela do relaksacije odnosa - rekao je Bevanda za "Večernji list", izdanje za BiH.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH i različitim političkim percepcijama na ovaj proces u BiH, on je ponovio da HDZ insistira da hrvatske predstavnike u Predsjedništvu BiH i Domu naroda treba da biraju Hrvati, a ne da im to neko drugi nameće ili određuje.

- Meni posebno smeta što se kao, eto, nama nešto daje. Nama to pripada. Hrvati su konstitutivni narod - rekao je Bevanda.

On je odbacio špekulacije prema kojima je cilj izmjena Izbornog zakona protežiranje kandidata HDZ-a da dođu na ključne funkcije u BiH.

- To uopće nije tačno. Moći će se kandidirati ko želi, ali je važno koga će izabrati narod - poručio je Bevanda.

On je izrazio optimizam u pogledu postizanja kompromisa u BiH u vezi s finalizacijom odgovora na Upitnik Evropske komisije, kao i u vezi sa evropskom perspektivom BiH.

Bevanda, koji je i ministar finansija i trezora BiH, vjeruje da će nedavno usvojeni Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dobiti podršku i u Domu naroda.

On upozorava da bi što prije ponovo trebalo uspostaviti nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.

Prema njegovim riječima, Zakon o akcizama ima svoje puno opravdanje, jer će ubrzati izgradnju autocesta u BiH, posebno na Koridoru 5-C, odnosno pravcu Budimpešta - Ploče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.