BIH

Borenović: Vlast je kriminalce pustila u NSRS, razni diskutabilni likovi dobivaju veliku Dodikovu podršku

Avaz.ba

20.1.2018

Zabrana izvoza jabuka iz BiH u Rusiju pokazuje da kontrolni organi ne rade svoj posao, izjavio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, gostujući u prvom Dnevniku BN televizije.

Bez obzira na to koliko se posljednjih godina ministar Šarović trudio da omogući povoljne trgovinske sporazume, u ovom slučaju sa Rusijom, nažalost, zbog nerada kontrolnih organa došli smo u situaciju da će taj trgovinski sporazum s Rusijom biti obustavljen, upozorava Borenović. 

„- skreno se nadam da će se uspostaviti konačno sistem u Republici Srpskoj i BiH koji će oštro sankcionirati sve što se dešavalo oko izvoza jabuka jer je to jedna od razvojnih grana Srpske i BiH. Očekujem da se vrlo brzo utvrdi odgovornost, ko je za to kriv, ali ponavljam nije dobro što se radi o firmi koja je iz Bijeljine i Republike Srpske, i mislim da je to poruka koja šteti ugledu Republike Srpske i BiH - istakao je Borenović.

Komentirajući pojavu grupe pod nazivom "Srbska čast" u Banjoj Luci, čiji su pojedini članovi optuženi i osuđeni za brojna krivična djela, Borenović je rekao da je to šokantno:

- Republika Srpska koja je dosta izolovana u posljednjih nekoliko godina  postala je mjesto u koje dolaze razni diskutabilni likovi, dobivaju veliku podršku predsjednika Republike Srpske, koji im je otvorio vrata da čak uđu i u Parlament RS, što je šokantno i za svaku osudu.

A hoće li  poslanici opozicije prisustvovati na narednoj sjednici Parlamenta RS 6. februara, bit će odlučeno u narednih nekoliko dana, kaže Borenović i dodaje da će ta sjednica biti zanimljiva, jer će se morati pojaviti zapisnik sa 21. redovne sjednice kada su poslanici opozicije ukazali na brojne nepravilnosti u radu Parlamenta. 

Opozicija će insistirati na odgovorima na brojna pitanja, između ostalog, kako je potrošeno 30 miliona maraka za razne navodno lobističke kuće iz inozemstva.

- Također je vrlo interesantno vidjeti zašto tada nisu htjeli da idu sa revizorskim izvještajem koji je trebao da podnese bivši glavni revizor Šnjegota - kaže predsjednik PDP-a i dodaje:

- Pokazalo se i da je opozicija bila upravu kada je insistirala da se objavi odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, što je pokazalo svu farsu politike vladajuće koalicije koja je na jednoj od posebnih sjednica odustala od ovog referenduma i pokazala svoju pravu namjeru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.