BIH

GS: Denis Zvizdić bestidno zgazio Ustav BiH

Avaz.ba

20.1.2018

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u duhu drugih visokih zvaničnika SDA u izvršnoj vlasti nastavlja tradiciju potcjenjivanja inteligencije javnosti, saopćeno je iz Građanskog saveza. Građani Bosne i Hercegovine su navikli na obmanjivanje javnosti Zvizdićevih partijskih kolega na nižim nivoima, Novalića i Konakovića ali obmanjivanje javnosti uz nepoštivanje zakona države čiju vladu predstavlja na najmizerniji način je novi domet SDA-ovog predsjedavajućeg Vijeća Ministara.

Građanski savez (GS) otvoreno postavlja pitanje čijim interesima služi Zvizdić ako šalje duple rezultate popisa Evropakoj komisiji, koji će dodatno otežati svakako usložnjenu poziciju Bosne i Hercegovine u budućim ustavnim promjenama? Odavno javnost upozoravamo da je usvajanje mehanizma koordinacije koji daje mogućnost blokade svim učesnicima procesa, od kantona do entiteta, put da se BiH pretvori u uniju i derogiranje Ustava BiH koji isključivu nadležnost za vanjske poslove daje državnom nivou vlasti. Skandal sa slanjem rezultata popisa prema volji Dodika i Čovića nije nikakvo iznenađenje.

Ovakvi beskrupulozni potezi Denisa Zvizdića dovode u zabludu, kako domaću javnost, tako i Evropsku komisiju, derogirajući i nepoštujući zvanične podatke posljednjeg popisa koji su poslani Eurostatu sa fabriciranim i ispolitiziranim rezultatima vješto izmanipulisanim od vrhuške manjeg bh. entiteta.

Sa pravno čiste pozicije koja je davno utvrđena, SDA i Denis Zvizdić, u skladu sa politikama SNSD-a i HDZ-a, bez ikakvog razloga, prelaze na politički teren, stavljajući državu Bosnu i Hercegovinu u poziciju gubitnika, dodatno komplikujući ionako kompleksnu političku situaciju u BiH u koju nas je dovela poražavajuća politika SDA sa svojm koalicionim partnerima.

Građanski savez smatra neobjašnjivim nerazumno i ničim izazvano djelovanje Denisa Zvizdića, koji prezentiranjem dvojnih podataka, pravi presedan koji će omogućiti razbijačima države da svoju agendu razgradnje Bosne i Hercegovine sprovedu u dijelo. SDA se ovim činom pridružila SNSD-u u razgradnji državnih institucija i njihove autonomije od političkih partija. Politička i operativna nezavisnost institucije Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine dovedena je u pitanje, zaobilazeći je, devalvirajući njen rad i prošlogodišnju objavu popisa koju su građani konačno dočekali nakom političkih pritisaka iz entiteta RS.

Mi u GS-u držimo odgovornim Denisa Zvizdića za besramno poniženje građana Bosne i Hercegovine a njegovu partiju suodgovornom za derogiranje i nevjerodostojnost Bosne i Hercegovine i njenih institucija pred Međunarodnom zajednicom.

Djelovanjem Denisa Zvizdića poništena je i pravna država, čime se stavljaju pod znak upitnika svi podaci koji dolaze iz Bosne i Hercegovine pred Evropsku komisiju i međunarodni zajednicu, šaljući istovremeno poruku da su grupe pojedinaca i članovi političkih familija stavljaju iznad ustava i zakona, na što je Građanski savez i ranije ukazivao.

Nadalje, Zvizdić je slagao javnost i hvaleći se registracijom vojne imovine i navodnim aktiviranjem MAP-a u sklopu NATO integracija. Javnosti je odavno poznato da je 24 lokacije BiH registrovala za mandata bivšeg zamjenika ministra odbrane, i sadašnjeg predsjednika Političkog savjeta GS-a, dr. Emira Suljagića. Te lokacije su registrovane uprkos opstrukcijama i podmetanjima Zvizdićevih kadrova i satelita. Od izlaska Suljagića iz VM, Zvizdić je uspio registrovati skoro deset puta manje lokacija i zato nema nikakve realne šanse da BiH dobije MAP, saopćeno je iz Građanskog saveza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.