BIH

Čengić: Preseljenje laboratorije će se odraziti na broj identificiranih

Fena

20.1.2018

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić ocijenila je u razgovoru za Fenu da će se preseljenje laboratorije za DNK analizu Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) iz BiH u Hag odraziti na broj identificiranih posmrtnih ostataka u ovoj godini.

- Kako je rečeno u Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, jedan period neće pristizati DNK nalazi dok se laboratorija ne smjesti i ne počne s radom. Nakon toga proces utvrđivanja identiteta na temelju DNK analize trajat će vremenski isto kao i do sada, izuzev dodatnih nekoliko dana koliko je potrebno da se koštani uzorak pošalje i dobije povratna informacija, odnosno DNK nalaz - pojasnila je Čengić. 

Kada je riječ o zaštiti ličnih podataka, navodi da je ICMP i do sada primjenjivao standarde i procedure kako bi se podaci zaštitili i "nikada do sada se nije desila nikakva zloupotreba“.

Čengić je govorila i o procesu identifikacije žrtava koje će 11. jula ove godine biti ukopane na zajedničkoj dženazi u Potočarima.

Po njenim riječima, do sada je 14 žrtava identificirano i spremno za dženazu u Potočarima 11. jula ove godine.

- Početak je godine i očekujemo da će taj broj biti znatno veći. U Podrinje identifikacionom projektu u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci 50 žrtava genocida koji su identificirani na temelju DNK analize i od strane porodica, ali se porodice još nisu odlučile za ukop, a razlog je uglavnom nekompletnosti skeleta - napominje Čengić.

Također, navodi da je 137 žrtava identificirano na temelju DNK analize, ali još nije od strane porodica. U narednom periodu će jedan broj njih biti identificiran.

Čengić kaže da je, nažalost, i ovdje riječ o uglavnom nekompletnim posmrtnim ostacima koji su ekshumirani u ranijem periodu iz pojedinačnih i masovnih grobnica.

Ona ističe da u posljednje dvije godine nije otkrivena nijedna masovna grobnica žrtava genocida.

Podsjeća da je posljednja grobnica gdje su pronađeni posmrtni ostaci žrtava genocida, masovna grobnica pronađena na smetljištu u Kozluku na području Zvornika iz koje je u decembru 2015. godine ekshumirano 55 posmrtnih ostataka. Riječ je o 15 kompletnih i 40 nekompletnih posmrtnih ostataka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.