BIH

Junker u Sarajevu krajem februara ili početkom marta

Junker: Jasne poruke

Piše: S. NUMANOVIĆ

20.1.2018

Predsjednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) u više navrata najavio je da će uskoro posjetiti glavne gradove svih šest država zapadnog Balkana. Kako je za „Dnevni avaz“ potvrđeno iz nekoliko izvora u Briselu, Junker bi u Sarajevu trebao boraviti ili posljednje sedmice februara ili prvih dana marta.  

Precizna potvrda

U njegovom uredu u Briselu nismo mogli dobiti preciznu potvrdu datuma dolaska Junkera u Sarajevo i region.

Rečeno nam je samo da će taj datum biti objavljen sedam dana ranije na web-stranici predsjednika EK. Junker, kako je sam istakao u svom govoru u Evropskom parlamentu prije nekoliko dana, na zapadni Balkan dolazi kako bi slušao, ali i jasno iznio poruke koje ima.

- Zemlje zapadnog Balkana zaslužuju da dobiju ostvarivu i realnu evropsku perspektivu članstva. Njihovo članstvo neće biti moguće tokom ovog mandata Parlamenta i Komisije, jer do tada neće biti ispunjeni svi uvjeti.

Ali, cilj mora biti jasno obznanjen. Cilj je članstvo zemalja zapadnog Balkana, a članstvo je moguće ako se provode nužne reforme. Takav pristup znači kretanje korak po korak ka članstvu – rekao je on u Evropskom parlamentu.

Junker je u nekoliko navrata isticao i da su Crna Gora i Srbija najbliže ulasku u EU te postavio i konkretan rok – 2025. godinu. Objasnio je i da ove dvije države nisu slučajno izabrane, već da je to zbog činjenice da i Podgorica i Beograd već pregovaraju o svom ulasku u EU.

Ostale države regiona nije spominjao.

- Vrijeme je da završimo posao iz 1989. godine, a 2025. smo postavili kao cilj za Srbiju i Crnu Goru, što je ambiciozan, ali realan cilj – izjavio je komesar za proširenje EU i politiku susjedstva Johanes Han (Johannes Hahn).

Han: Realan cilj

Nužne reforme

U intervjuu koji je jučer dao za agenciju Reuters, Han je upozorio i da se Balkan mora reformirati i uključiti u EU.

- Ili ćemo izvoziti stabilnost u regiju ili ćemo uvoziti nestabilnost – poručio je on.

Govorio je i o strategiji za ubrzanje pristupa Balkana EU, koju Evropska komisija planira objaviti 6. februara.

Han je ponovio Junkerovo upozorenje da nijedna država neće moći postati članica EU ako ne riješi pitanja granica.

- Svakako nećemo prihvatiti zemlje koje imaju otvorena pitanja sa susjedima. Sukobi zbog granica kakve imaju Slovenija i Hrvatska više neće postojati u Uniji. Naravno, Srbija mora riješiti prvo pitanje Kosova, a tu su otvorena pitanja Srbije i Hrvatske, Crne Gore i Kosova, Albanije i Grčke - rekao je Han u razgovoru koji je objavila austrijska novinska agencija APA.

BiH je duboko podijeljena

U intervjuima koje je jučer dao Han, BiH skoro da i nije spomenuta. Han je samo u okviru nabrajanja koje su to države zapadnog Balkana, spomenuo našu zemlju. U redakcijskoj obradi intervjua Reutres je uz odrednicu BiH stavio i ocjenu da je to „duboko podijeljena zemlja“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.