BIH

Veleizdaja Denisa Zvizdića: Priznao rezultate popisa RS!

Zvizdić: Ignorirao zakon i pristao na podatke iz RS

Piše: K. KEŠMER

20.1.2018

Direkcija za evropske integracije BiH jučer je na prijevod i verifikaciju, uz odgovor Agencije za statistiku BiH, dostavila i odgovor Zavoda za statistiku RS na Upitnik Evropske komisije, koji se tiče broja stanovnika BiH, čime se, faktički, priznaju podaci koji su nelegalni, saznaje „Dnevni avaz“.  

Rezultat je to „kompromisnog“ rješenja koje je potpisao predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, ignorirajući zakon te priznajući podatke iz RS u kojima se umanjuje broj stanovnika naše države.

Korekcije politike

O kakvoj se skandaloznoj odluci radi, najbolje govori to da podatke koje je objavila RS nisu prihvatili ni Ustavni sud BiH, a ni Eurostat, kao najvažnije tijelo Evropske unije zaduženo za statistiku.

Zbog čega je Zvizdić pristao na takav potez, odnosno zašto se nije držao zakona, za sada nema zvaničnog objašnjenja. No, s obzirom na to da Mehanizmom trenutno rukovode vlasti iz RS, konkretno u ovom slučaju direktorica Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković, može se zaključiti da je Zvizdić popustio pritiscima iz manjeg entiteta.

Da su u kompjuterskom sistemu Mehanizma koordinacije oba podatka, potvrdio nam je i zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić.

- U sistemu su još oba podatka, a iz Direkcije je stiglo obavještenje da se oni prevode, verificiraju te da se potvrdi autentičnost. Dakle, prema svemu sudeći, idu oba podatka. To ne može biti zakonski, znamo šta je Ustavni sud rekao, a i EU. Čemu statistika ako se ona koriguje unutar političkih krugova – kazao nam je Fatić.

Ekspert za statistiku koji je učestvovao u popisu stanovništva BiH 2013. godine prof. Hasan Zolić kazao je za „Avaz“ da se radi o velikom skandalu i kršenju zakona. Što je nagore, kako je kazao, bh. vlasti pristale su na manipulacije brojem stanovnika koje su došle iz RS.

Fatić: Skandal i kršenje zakona

Broj je broj

- Dakle, oni su prihvatili metodologiju RS po kojoj BiH ima za oko 200.000 manje stanovnika! Nema kompromisa u statistici, broj je broj. Popis je rađen od čovjeka do čovjeka i ti podaci su zvanični. Sviđalo se to nekome ili ne. Ne mogu da vjerujem šta su uradili. Prema podacima iz RS, Bošnjaka je dosta manje. Prema zvaničnim podacima, Bošnjaka ima 50,1 posto, a prema onima iz RS, 49 posto! Ne mogu da shvatim šta se to radi – navodi Zolić, podsjećajući da je i Evropska komisija kao zvanične prihvatila one podatke koje je objavila Agencije za statistiku BiH.

Zolić: To ne može biti zakonski

Huskić: Dozvolili maltretiranje iz RS 

Politički analitičar Adnan Huskić kazao nam je da su vlasti dovele u ovu poziciju BiH jer su napravile takav Mehanizam koordinacije.

- Taj mehanizam dozvoljava maltretiranje iz RS. To pokazuje sve manjkavosti. Kakvu ćemo sliku o sebi poslati u Brisel? Pa to više nije ni važno, s obzirom na to da svi predstavnici EU to znaju, dođu ovdje i izgrde cijelu političku garnituru – kaže Huskić.

Huskić: Kakvu ćemo sliku o sebi poslati u Brisel

U saopćenju sve priznao

Nakon burnih reakcija koje je izazvao svojom skandaloznom i izdajničkom odlukom, jučer se saopćenjem oglasio i sam Zvizdić. Osim što je krivicu za stagnaciju BiH pokušao svaliti na sve druge osim na sebe i svoju SDA, Zvizdić nije negirao, odnosno čak je priznao da će u Brisel otići i podaci o popisu iz RS.

Kako je naveo u svom saopćenju, odgovorima na Upitnik ne mijenjaju se zakoni, niti se bilo šta prihvata, niti odgovori imaju supremaciju nad važećim zakonima.

- Upitnik je baziran isključivo na načelu ustavnih nadležnosti, visokom nivou stručnosti i na prikazu aktuelnog stanja u državi – naveo je Zvizdić u svom stilu, ne dajući odgovor kako je moguće da Briselu, faktički, potura nevažeće i nelegalne podatke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.