BIH

Srebrenički Dom zdravlja odabrao stručni tim: Od februara ponovo liječenje čuvenom vodom Guber

Izvor Crni Guber: Voda je izuzetno ljekovita

Piše: S. SMAJLOVIĆ

20.1.2018

Nakon godinu i po pauze, u srebreničkom Domu zdravlja početkom februara ponovo će početi prezentacija i liječenje nadaleko poznatom ljekovitom vodom s izvora Crni Guber. Općina Srebrenica za ovaj je projekt Domu zdravlja uplatila 10.000 maraka, a stručni medicinski tim čine doktori Almir Pašagić, Radomir Pavlović i medicinar Suljo Čakanović, dok će se laboratorijski nalazi obavljati na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku. 

Sedmična analiza

Cilj projekta je da se, osim liječenja oboljelih od nekoliko vrsta bolesti, a najviše od malokrvnosti, promoviraju ljekovite vode Crnog Gubera i pokrene banjski turizam u ovom gradu.

- Radom na ovom projektu prije godinu i po pokazalo se da je voda Guber izuzetno ljekovita, da su rezultati liječenja više od 200 pacijenata, naročito kod onih sa slabim imunitetom i kod malokrvnih, bili iznad svih očekivanja – kaže za „Avaz“ doktor Radomir Pavlović.

Stručni medicinski tim od početka februara do kraja godine svake će subote u srebreničkom Domu zdravlja biti na raspolaganju pacijentima. Prije terapije svaki pacijent bit će pregledan, a nakon toga bit će određena terapija vodom Guber, jer se ona ne smije konzumirati bez preporuke ljekara i sedmične analize liječenja.

Pavlović: Odlični rezultati liječenja

Poznate u svijetu

Ljekovite vode s Crnog Gubera imaju takva svojstva da su duže od stotinu godina poznate u cijelom svijetu. Nekad je Guber pakovan u staklene boce i izvožen u Ameriku, Japan, Kinu... Danas ova voda kao lijek otječe u kanalizaciju. Projektom konzumiranja vode s Gubera to se nastoji promijeniti.

Flaširana voda Gubera nekad je izvožena u cijeli svijet

Obnova banje stala, slučaj na sudu

Preduzeće Banja „Guber“, koje je prije rata Općini Srebrenica donosilo milionske prihode, privatizirano je prije desetak godina. Investitor je započeo obnovu postojećih i gradnju novih banjskih kapaciteta. Banjsku imovinu kupio je jedan investitor, a izvori Crnog Gubera dati su na koncesiju preduzeću „Argentum99“. Obnova je tada obustavljena i slučaj je na sudu. Za to vrijeme Općina je uredila šetalište od objekta „Argentaria“ do Velikog Gubera.

Doktor Almir Pašagić davat će terapije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.