BIH

Prevareni borci uputili dopis Vladi FBiH: Ispoštujte dogovor ili na ulice izlazi više od 4.000 demonstranata

S prošlogodišnjih protesta boraca koji su potpisali sporazum s Vladom

T. Ro. - E. H.

20.1.2018

Prevareni demobilisani borci Armije RBiH uputili su jučer, kako naglašavaju, Vladi FBiH, odnosno premijeru Fadilu Novaliću, posljednji dopis, u kojem traže da se konačno ispoštuje sporazum koji je s njima potpisan još ljetos.  

Dozvola policije

Poručuju da će u suprotnom, bez obzira na to hoće li dobiti dozvolu policije, u utorak doći pred Federalnu vladu i ostati tamo do ispunjenja zahtjeva iz sporazuma.

Prema riječima demobilisanog borca iz Teočaka Ibrahima Hasanovića, na njihove najavljene proteste doći će ne samo borci nego i njihove porodice, poljoprivrednici, omladinske organizacije, ali i svi nezadovoljni građani.

- Na protestima će se okupiti najmanje 4.000 demonstranata. Sada ćemo proširiti zahtjeve. Obuhvatit ćemo potrebe omladine, poljoprivrednika i svih nezadovoljnih u ovoj zemlji. Tako smo se dogovorili sa sindikatima i radnicima, da svi izađemo sa zahtjevima i zajedno se borimo – kazao je Hasanović.

Hasanović: Zajednička borba

Ostavka Vlade

Naglašava da znaju šta će uraditi ako Vladu ne bude briga za potrebe nezadovoljnih boraca i građana.

- Ako ne ispune naše zahtjeve, tražit ćemo njihovu ostavku i nećemo prekinuti proteste dok se to ne dogodi – rekao je Hasanović.

Vlast hoće da izumremo

- Vlast se nikad nije zapitala šta je s porodicama onih boraca koji su bili u kampu, a koji su do sada umrli. Samo u Teočaku imamo pet boraca koji su od ljetos umrli, tri su trenutno teško bolesna, imaju metastaze. U Travniku se objesio jedan borac. Svi borci su bolesni, vlast hoće da izumremo. Ne mogu vjerovati da su ti ljudi toliko hladnokrvni – istakao je Hasanović.


Faksimil dopisa koji su borci uputili

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.