BIH

Sprečko polje zagađeno teškim metalima, ugroženo i zdravlje ljudi

Sprečko polje: Utvrđene i povećane koncentracije žive

H. ČALIĆ

21.1.2018

Nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, Agropedološki zavod FBiH u kontinuitetu vrši monitoring stepena zagađenosti zemljišta u Sprečkom polju s desne strane obale rijeke Spreče, s obzirom na to da lijeva pripada RS.  

Nikl i hrom

Dosadašnji nalazi su zabrinjavajući, jer su pokazali da su u zemljištu koje se koristi za obradu povećane koncentracije policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH), ali i teških metala. Monitoring ovog polja vršen je i prošle godine.

- Uzeli smo uzorke zemljišta na 17 mikrolokacija u Sprečkom polju, od jezera Modrac do Stanić-Rijeke kod Doboja, dakle u općinama Lukavac, Gračanica i Doboj-Istok. Na osam lokacija pronašli smo povećan rast PAH-ova koji su antropogenog porijekla, jer dolaze iz industrijskih postrojenja i oni su najopasniji. Na četiri lokacije utvrdili smo povećano prisustvo žive, a na svih 17 lokacija povećano je prisustvo nikla i hroma - kaže zamjenik direktora Zavoda Ejub Trako.

Upozoravaju da je zemljište u Sprečkom polju opasno po ljude, ali i životinje, a na njemu se uzgajaju žitarice i povrće.

Trako: Monitoring na 17 mikrolokacija

Šalju dopise

- Kontaminirano otrovima koje rijeka Spreča donese plavljenjem polja, zemljište izaziva najteža oboljenja. Mi se tim problemom bavimo i u Općinskom vijeću Gračanica, šaljemo dopise odgovornima u Tuzlanskom kantonu, ali se u ovom slučaju moraju donijeti dugoročne mjere - kaže vijećnik Dino Dedić, predsjednik Komisije za poljoprivredu.

Dedić: Upoznati nadležni u TK

Neophodna regulacija korita

Kao jedan od prioriteta u rješavanju ovog problema, predlaže se regulacija korita i obala rijeke Spreče, kako bi se spriječilo plavljenje.

Iz lokalne zajednice zahtijevaju i odgovorniji odnos preduzeća “Spreča”, koje gazduje jezerom Modrac, koje je sve češći uzročnik plavljenja polja, ali i strožije zakone za pojedine kompanije iz Lukavca koje godinama u Spreču ispuštaju opasne otrove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.