BIH

HSP usvojio Deklaraciju o politici i položaju hrvatskog naroda u BiH

Fena

22.1.2018

Glavni štab Hrvatske stranke prava (HSP), na sjednici u Sarajevu, usvojio je Deklaraciju o politici i položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te je donio odluku o održavanju Programske konvencije HSP-a, koja je najavljena za 23. maj ove godine.

Deklaracija govori o trenutačnoj politici HDZ BiH koja, kako navode u HSP-u, hrvatski narod vodi u nacionalnu manjinu, a možda i politički nestanak.

U HSP-u smatraju kako je priča o Izbornom zakonu u BiH "najveći marketinški trik koji ima za cilj homogenizaciju biračkog tijela hrvatskog naroda koji bi opet trebao glasati za HDZ BiH".

Pored pogubne parlamentarne politike, u HSP-u su mišljenja kako HDZ BiH vodi i pogrešnu privrednu politiku, jer se zasniva na zapošljavanju stranačkih članova i podobnih u javnim poduzećima i agencijama.

"HSP se zauzima za opstanak mladih i hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog naroda i pivredno jačanje i pozicioniranje koje će dugoročno i na realnim osnovama omogućiti opstanak i prosparitet od Hercegovine do Središnje Bosne i Posavine. Na ovom tragu žele se graditi novi politički odnosi i relacije s ljudima i partnerskim strankama, kako bi se zaustavio proces propadanja svih naroda i građana, a posebice najmalobrojnijeg hrvatskog naroda u BiH", navodi HSP u saopćenju za javnost.

Glavni štab HSP-a na sjednici je razmatrao plan i program rada za tekuću godinu koji uključuje formiranje 20 podružnica i šest kantonalnih vijeća.

Za njih su određeni i povjerenici za kantone i to za Zapadnohercegovački Marko Pinjuh, Hercegovačko-neretvanski Anđelko Filipović, Livanjski Boro Džale, Sarajevski Zlata Gafić, Posavski Mato Filipovići i Srednjobosanski kanton Vladimir Perić.

U Predsjedništvo HSP-a imenovan je prof. Vinko Drinovac, a u Glavni štab dipl. ing. Ivan Čamber-Ico, za trećeg dopredsjednika stranke imenovana je zastupnica u Narodnoj skupštini RS Ivana Lovrić, dok je za zamjenika predsjednika imenovan dr. Vinko Jakić.

Na sjednici je donesena Odluka o održavanju Programske konvencije HSP-a, koja će biti upriličena 23. maja, u Hrvatskom domu "Herceg-Stjepan Kosača" u Mostaru, kada će biti predstavljen Izborni program HSP-a za Opće izbore u oktobru ove godine, navodi se u saopćenju, kojeg potpisuje predsjednik HSP-a Nikola Raguž.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.