BIH

Čavara: Unitarna BiH tjera Srbe na otcjepljenje, a Hrvate na težnju trećem entitetu

Večernji list

22.1.2018

Predsjednik FBiH Marinko Čavara smatra da je na "poremećene hrvatsko-bošnjačke odnose" naglasak stavila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je za vrijeme posjete BiH istakla kako insistira na jednakopravnosti tri naroda, naročito Hrvata koji to traže izmjenama Izbornog zakona.

Kolindinu posjetu našoj zemlji ocijenio je "nastavkom politike Hrvatske i pozitivnog stava te želje da se u relaksirajućim odnosima rješavaju sva pitanja dviju država i naroda".

- Nažalost, imamo određeni broj stranaka s dominantnim bošnjačkim članstvom koje ne dočekuju pozitivno takve inicijative, nego Hrvatsku predstavljaju kao neprijatelja. Srećom, poznajem puno Bošnjaka koji ne razmišljaju na taj način i koji žele dobrosusjedske odnose, a napose dobre odnose unutar BiH s jasnim uvažavanjem konstitutivnih naroda i njihove potrebe za legitimnim predstavljanjem - rekao je Čavara za "Večernji list".

Na pitanje vjeruje li u mogućnost promjene Izbornog zakona BiH, naglašava da je "nakon brisanja neustavnih odredbi iz Izbornog zakona, po kojima se popunjavaju klubovi naroda u Domu naroda, pokazana želja da se pomogne u rješavanju tog pitanja".

Kako bi se izbori u skladu sa zakonom održali i proveli, potrebna je promjena Izbornog zakona. To je svima jasno, kao što je jasno da svaki susjed želi imati stabilne odnose u regiji - naveo je Čavara.

Hrvatska je, kako je kazao, s druge strane doprinijela potpisivanju Vašingtonskog i Dejtonskog mirovnog sporazuma te garantira njihovu provedbu.

- Zato želi pomoći BiH da normalno funkcioniraju i FBiH i BiH. Ako se ima na umu kako su oba ta sporazuma mijenjana na štetu Hrvata, onda nema nikakve dvojbe da potpisnik sporazuma i garant ima pravo reagirati. Posebno ako se zna da su ti sporazumi doveli do dogovora zaraćenih strana i njima su definirani uvjeti mira. A oni su podrazumijevali odredbe o ravnopravnosti naroda. Ta su načela značajno narušena i Hrvati su dovedeni u podređenu poziciju - kazao je Čavara.

Smatra kako su Hrvati dovedeni u poziciju da ne mogu ostvarivati svoja legitimna prava.

- Sve se više osjeća kako nemamo mogućnost utjecati na donošenje važnih odluka. To se pokazalo i da, primjerice, SDA, iako je dio parlamentarne većine, donosi odluke s opozicijom, koje su protivne interesima Hrvata. Zato nam je potrebna izmjena Izbornog zakona, što je za mene prevažno kako bismo se vratili načelima koje smo imali u Vašhingtonu i Dejtonu. Ako ne možemo osigurati da se mijenjaju Ustav i Izborni zakon, onda moramo tražiti rješenja na neki drugi način - dodao je Čavara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.