BIH

SDA: SDP i DF nisu opozicija SDA, već interesima penzionera i boraca

Fena

22.1.2018

Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP) i Demokratskoj fronti (DF) očigledno ne odgovara stabilnost u Federaciji BiH, već svojim potezima uporno prizivaju haos i anarhiju, ocijenila je danas Stranka demokratske akcije (SDA).

- Kada su saznali da je zakazana sjednica Federalnog parlamenta na temu PIO i boračkih zakona namjerno su za dan ranije zakazali svoju sjednicu. Dakle, namjera im nije usvajanje Izbornog zakona, već pokušaj blokade i izazivanje haosa u Federaciji. Ove stranke su do sada u više navrata pokazale da njihov interes nisu reforme, već uskostranački interesi kroz jeftino politikantsvo - navodi se u saopćenju.

Za SDA su, kakvo navode, penzioneri, prava boraca, stabilni budžeti i evropski put BiH puno važniji od izmjena Izbornog zakona i SDA će se u skladu s tim prioritetima i ponašati i voditi rad Parlamenta Federacije BiH.

- SDA je u više navrata pojasnila da je Prijedlog zakona SDP-a i DF-a, koji se nalazi u proceduri u Federalnom parlamentu, utemeljen na istim principima na kojima je utemeljen prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se od ranije nalazi u proceduri u državnom parlamentu predloženog od SDA. Nisu SDP i DF ovakvim ponašanjem opozicija SDA, već su opozicija interesima penzionera i boraca. Podsjećamo javnost da SDP, zajedno sa HDZ-om, nije glasao za zakone o igrama na sreću i penzijskom i invalidskom osiguranju, a da su protivno javnoj podršci evropskom putu BiH glasali protiv svih reformskih zakona na koje su se obvezali potpisujući Reformsku agendu. Posebno napominjemo štetno djelovanje ove grupacije u prošlom mandatu, kada su u dogovoru s Dodikom urušili brojne dostignute reforme u BiH, poput Zakona o prebivalištu. Pored toga, SDP svojom politikom sprečava podnošenje apelacije protiv 9. januara, a najavljenim kandidaturama u RS će olakšati izbor SNSD-ov kandidata u Predsjedništvo BiH - saopćila je Služba za odnose sa javnošću SDA.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.