BIH

Zakazane dvije vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Fena

22.1.2018

U naredna dva dana u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta planirano je održavanje dvije vanredne sjednice.

Prvu su za sutra zakazali zastupnici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte radi razmatranja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.

Ovim Prijedlogom zakona, klubovi navedenih stranaka predlažu da se urede izborne jedinice i broj mandata u Predstavničkom domu u skladu sa demokratskim principima, jer, kako navode, 15 godina nije ispoštovana zakonska obaveza Parlamenta, koja proističe iz Izbornog zakona BiH.

Također, zakonom bi bio uređen broj i struktura delegata Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića, kojom je utvrđeno da treba mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona da bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama.

U vezi predloženog zakona, klubovi SDP-a i DF-a obavili su konsultacije sa svim političkim strankama koje imaju svoje zastupnike u Parlamentu i svi su, izuzev HDZ-a BiH, saopćila je Demokratska fronta, načelno podržali zakon kao korektno rješenje.

Podsjećamo, klubovi SDP-a i DF-a u novembru su sakupili potreban broj potpisa, ali je rukovodstvo Predstavničkog doma odbilo zakazati sjednicu, te su ovog puta odlučili da iskoriste poslovničko pravo i sami zakažu zasjedanje.

Drugu vanrednu sjednicu zakazao je za srijedu Kolegij Predstavničkog doma, na kojoj je predviđeno da zastupnici u setu razmatraju prijedloge novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i dopune Zakona o policijskim službenicima FBiH.

Na taj način, između ostalog, trebali bi biti ispunjeni zahtjevi policajaca koji su krajem prošle godine s Vladom Federacije BiH potpisali usaglašeni tekst dogovora vezanog za status policijskih službenika u Prijedlogu zakona o PIO.

S obzirom na to da Vlada nije pristala da policijski službenici uđu u zakon o PIO kao posebna kategorija i da se njihova penzija obračunava na poseban način, usaglašeno je da se policija tretira kroz dopune Zakona o policijskim službenicima, čime se policajcima nudi obračun penzija na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg prosjeka.

Prema tom prosjeku i simulaciji koju je uradio Fond PIO, policajac s platom od 1.475 KM imao bi penziju u iznosu od 991,17 KM. Penzija za viši čin policijskog službenika, čija je plata 1.946 KM, iznosila bi 1.307 KM, a 1.894 KM bila bi penzija onoga sa najvišim činom, koji ima platu otprilike 2.800 KM.

Osim navedenog, na dnevnom redu vanrednog zasjedanja nalazi se zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čije je donošenje predložio šef Kluba SDA Ismet Osmanović, kao Informacija i analiza položaja boračkih kategorija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.