BIH

Statističari Zvizdiću: Priznanje popisa iz RS je krivično djelo!

Piše: S. KURT

22.1.2018

Iz Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, Sindikalne organizacije Federalnog zavoda za statistiku, na više adresa najviših domaćih i stranih institucija u BiH upućeno je pismo u kojem se, praktično, upozorava da je „kompromisom” koji je potpisao predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, priznajući nelegalne popisne podatke iz RS, urušen statistički sistem države, a što je krivično djelo! 

Faksimil pisma upozorenja proslijeđenog Zvizdiću, Novaliću, Dilberoviću, ali i ambasadorici Kormak, šefu Delegacije EU Vigemarku i Incku

Skandalozan potez

Pismo upozorenja proslijeđeno je, osim Zvizdiću, i federalnom premijeru Fadilu Novaliću, direktoru Direkcije za evropske integracije Edinu Dilberoviću, američkoj ambasadorici Morin Kormak (Maureen Cormack), šefu Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunaru Vigemarku (Gunnar Wigemark), visokom predstavniku Valentinu Incku (Inzko).

Reakcija je uslijedila na skandalozan potez Direkcije za evropske integracije i Vijeća ministara BiH da na Upitnik Europske komisije (EK) uz podatke Državne agencije za statistiku na pitanje o broju stanovnika dostavi i podatke Zavoda za statistiku RS.

- To predstavlja ne samo povredu zakona nego u sebi sadrži i elemente krivičnog djela. U konkretnom slučaju navedena se odluka može smatrati kao i protuustavno djelovanje, jer je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Tražimo da se izvrši verifikacija popisa stanovništva u BiH iz 2013. i ti podaci dostave EK. Ti su podaci objavljeni u „Službenom listu BiH”, Ustavni sud BiH ih je potvrdio i postali su pravosnažni. Ni u jednoj državi odluke Ustavnog suda ne mogu se pobijati i mora ih svako uvažavati - kaže za „Avaz” predsjednik Sindikalnog odbora Zavoda za statistiku FBiH Sulejman Deleut, koji je i potpisnik pisma.


Vršeni pritisci

Dodaje da su vršeni pritisci i na članove Radne grupe iz Federalnog zavoda za statistiku da se promijene podaci, ali da to niti je moguće niti je zakonito.

- Nema naručivanja podataka. Dva plus dva su četiri, osim ako se drugačije ne naredi, što je sada slučaj. Moraju se razgraničiti politika i struka. Imamo zvanične rezultate popisa, utvrđene u zakonitom postupku i proceduri. Svako prihvatanje odluke da se na Upitnik odgovori i podacima koje nudi Zavod za statistiku RS predstavlja nezakonito prikazivanje rezultata popisa - ističe Deleut.

Nesagledive posljedice

Deleut napominje i da bi dostavljanje netačnih podataka moglo imati nesagledive posljedice, jer Zvizdićev „kompromis” kojim priznaje nelegalne podatke iz RS, ne umanjuje samo broj stanovnika države nego umnogome mijenja pravu sliku strukture BiH.

Elementi za Tužilaštvo BiH

- Ako bi se Evropskoj komisiji u Upitniku dostavili podaci prema odluci Kolegija za EU integracije, ukazujemo da bi postojali opravdani elementi za postupanje Tužilaštva BiH. Sindikat Zavoda naglašava da će nastaviti štititi prava članova svih radnih grupa za EU integracije, a koji predstavljaju Federalni zavod za statistiku – navodi se, između ostalog, u pismu Sindikata Federalnog zavoda za statistiku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.