BIH

Vlada FBiH ove godine građane zadužuje za još pola milijarde KM!

Vlada FBiH: Lani se zadužili za 260 miliona KM

E. HALIMIĆ

22.1.2018

Vlada Federacije BiH prošle je godine građane zadužila za čak 260 miliona KM ili za oko 133 miliona eura, a sve putem prodaje entitetskih vrijednosnih papira. Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija FBiH, lani je održano 11 javnih aukcija.   

Novi dug

 - Planirano zaduženje bilo je 360 miliona KM putem 15 javnih aukcija, ali neke od njih su otkazane - navodi se u saopćenju.

Da ni ova godina neće biti ništa bolja u pogledu zaduživanja, dokazuju i najave iz resornog ministarstva da će na aukcijama ponuditi obveznice i trezorske zapise u vrijednosti od čak 510 miliona KM, a sve kako bi „finansirali postojeći unutrašnji dug“.

Ništa bolja situacija nije ni u manjem bh. entitetu. Ministarstvo finansija RS lani je održalo 57 aukcija trezorskih zapisa, a već je održalo i jednu aukciju u ovoj godini.

Tako je 11. januara RS posredstvom Banjalučke berze prodala trezorskih zapisa u vrijednosti od 19.970.440 KM. Također, objavljen je i plan da sljedeća aukcija bude održana već 29. januara, i to u vrijednosti od 100 miliona KM.

Loša situacija

Da je ekonomska situacija u RS sve lošija, dokazuje i činjenica da je Vlada manjeg bh. entiteta odlučila prodati manjinske udjele u čak 77 kompanija.

Vlasti entiteta prodaju udjele putem svog penzijskog fonda i Investiciono-razvojne banke RS (IRBRS), navodi se u saopćenju IRBRS-a.

 - Najskuplji dio u prodaji je pet posto udjela u preduzeću „Vodovod“ a. d. Banja Luka, vrijedan oko 1,5 miliona maraka. Prodaja, koja započinje 17. januara, trajat će najkasnije do 26. januara – pojašnjeno je.

Profesor ekonomije Željko Rička kazao je za „Avaz“ da se na ovaj način zadužuju sve zemlje u svijetu, ali da to rade planski i ne za svoju potrošnju.

 - Ovaj novac za koji se zadužuju entiteti koristi se za finansiranje javnih potreba. Međutim, mi u BiH nemamo dovoljan rast BDP-a ni proizvodnje koja bi kroz oporezivanje mogla pokriti troškove. Zato se ide na zaduživanje i to zaista jeste udar na stanovništvo, koje će na kraju morati to platiti - naglasio je Rička.

Rička: Nemamo dovoljan rast BDP-a

Zatvoreni krug 

Rička je istakao da entiteti u BiH imaju daleko veći nivo potrošnje nego što mogu finansirati i zato posežu za prodajom vrijednosnih papira.

 - Poseban problem jeste što se na ovo zaduživanje računa i kamata od oko tri posto. Dakle, u pitanju je zatvoreni krug zaduživanja građana. A da su provedene strukturalne reforme na koje nas je tjerao MMF, danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji i postepeno bismo se popravili - pojasnio je Rička.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.