BIH

BiH nije slobodna zemlja, a krivci su nacionalistički lideri

Naša zemlja te Crna Gora, Albanija, Kosovo i Makedonija označeni kao djelimično slobodne države

E. HALIMIĆ

22.1.2018

Bosna i Hercegovina ne može se nazvati slobodnom državom, navodi se u novom izvještaju ugledne američke organizacije “Freedom House”. Analitičari ove organizacije na godišnjem nivou procjenjuju stanje u svjetskim državama, a svoju analizu podijelili su na dva aspekta: političke i građanske slobode.  

Naša država prema oba aspekta dobila je ocjenu 4, na skali od 1 do 7, gdje viša ocjena znači manje sloboda.

 - U BiH i dalje vidimo značajne političke probleme, država se nalazi u teškoj situaciji, jer političku scenu karakterizira teška politička kriza uzrokovana ponašanjem lidera nacionalističkih stranaka – navodi se u izvještaju.

Politolog Adnan Huskić kazao je za “Avaz” da ga ne iznenađuje ovakav izvještaj, jer nacionalističke stranke u BiH samo nastoje kroz programe svoju naciju zadržati na jednoj teritoriji te proizvode krizu kako bi se održale na vlasti na tom prostoru.

- Za princip etnoteritorijalne politike nema rješenja, ta politika preživjela je rat, a bojim se da se već nalazimo u takvoj poziciji da bi ove stranke i ovakva politika preživjela i urušavanje države - smatra Huskić.

Huskić: Žele vladati na jednoj teritoriji

Samo da ne puca 

- Nažalost, ni izbori u BiH više nisu rješenje, jer građani su zatvoreni u svoje krugove u kojima se samo priča da je sve dobro dok se ne puca. Dakle, veliki broj naših sugrađana ne želi promjenu, jer se boje onoga što bi se moglo desiti poslije. To upravo i koriste nacionalne stranke koje održavaju sjećanje na rat i time suzbijaju bilo kakvu želju za promjenom - kazao je Huskić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.