BIH

Hadžić i Hadžialić predložili pet mjera za poboljšanje stanja: Povećanjem plaće za 20 KM do rasta ekonomije

Ključni problem je nezaposlenost

Piše: E. HALIMIĆ

22.1.2018

Ako BiH želi krenuti putem brzog ekonomskog rasta, potrebno je da započne rješavanje dugogodišnjeg problema, a to je nezaposlenost, kazao je za „Avaz“ ekonomista Faruk Hadžić. On i njegov kolega Dino Hadžialić sa svojim radom „Nova ekonomska politika: Makroekonomske reforme za ekonomsko pokretanje BiH“ pobijedili su na takmičenju koje je organizirao Pravni institut BiH uz podršku Američke ambasade u našoj državi.  

Rast potrošnje

Hadžić pojašnjava da se u radu navode konkretne mjere koje bi u vrlo kratkom roku mogle dovesti do godišnjeg rasta ekonomije od pet do šest posto.

 - Ako radniku s plaćom od 500 KM na to date još 20 KM, to će kroz multipliciranje potrošnje dovesti do rasta ekonomije. To je ključno za nas u BiH - naglasio je Hadžić.

Hadžić i Hadžialić: Pobijedili na takmičenju Pravnog instituta

Dodao je da oni u svom radu predlažu set mjera 3+2, a to su reforma radnog zakonodavstva kroz snižavanje stopa doprinosa i usklađivanje stopa poreza na dohodak, smanjivanje ili ukidanje parafiskalnih nameta koji opterećuju privredu, olakšavanje procedura za registraciju pravnih osoba, reprogram dugova u entitetima i pokretanje novog investicijskog ciklusa.

 - Nažalost, Reformska agenda nije dala rezultate, stoga našoj državi treba nova ekonomska politika koja bi se fokusirala primarno na smanjivanje nezaposlenosti. Reforma radnog zakonodavstva, prema našem prijedlogu, podrazumijeva da se primanja do 1.000 KM ne oporezuju, jer ako je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu oko 2.000 KM, onda nema smisla oporezivati nešto što je ispod granice normalnog života – pojasnio je Hadžić. 

Reprogram dugova

Prema njegovim riječima, drugi prijedlog je sistematizacija i ukidanje parafiskalnih nameta, a treća mjera je pojednostavljenje osnivanja kompanija.

- Dodatne dvije mjere koje predlažemo su reprogram dugova u entitetima i pokretanje novog investicijskog ciklusa u cestogradnji, što kroz investicije i nova radna mjesta može dovesti do dodatnih 2,5 do tri posto ekonomskog rasta - naglasio je Hadžić.

 Uključiti akademsku zajednicu

 - Krajnje je bitno da se akademska zajednica direktno uključi u prijedloge rješavanja sve većih ekonomskih problema naše države, jer oni najviše ugrožavaju živote građana. Iz tog razloga je i urađeno ovo istraživanje, kako bi se ponudile konkretne mjere, a ne samo istakli problemi. Kolega i ja ovdje nećemo stati, uskoro završavamo i knjigu „Nova ekonomska politika BiH“, koja će biti naš prijedlog rješenja - pojasnio je Hadžić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.