BIH

Pred Parlamentom uskoro Strategija ruralnog razvoja: Vlasti se nadaju milionima, poljoprivrednici bilo čemu

Poljoprivrednici čekaju bilo kakve promjene

Piše: S. KURT

22.1.2018

Državni parlamentarci uskoro bi trebali razmatrati Okvirni dokument strategije ruralnog razvoja BiH, što će konačno otvoriti vrata za finansijsku podršku u okviru programa IPA 2 i za daljnju pomoć EU reformskom procesu. U medijima su se pojavile informacije da će EU za pomoć poljoprivredi i ruralnom razvoju u naredne tri godine Bosni i Hercegovini odobriti 90 miliona eura.

- Ne možemo potvrditi da se radi o tolikom iznosu. Jednostavno, o tome će se tek razgovarati. Ranije se spominjala cifra od 30 miliona eura i mislimo da je ona tačna - saznajemo iz Delegacije EU u Sarajevu.

Sredstva IPA 2 i sektorska strategija predviđaju provođenje mjera za jačanje konkurentnosti kroz podršku investicijama poput gradnje novih objekata, modernizacije mehanizacije i opreme...

- Uz pomoć strategije bh. poljoprivreda treba ojačati poziciju u tržišnoj utakmici s drugim državama - kazao je za „Avaz“ federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić i dodao da je, zbog blokada iz RS, BiH već izgubila 100 miliona iz fonda IPARD, jer nismo uspjeli dogovoriti osnivanje agencije za plaćanje na državnom nivou.

Do aprila bi, kako se nadaju u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, trebali biti napravljeni implementacijski dokumenti i planovi realizacije. Tek tada bit će poznat raspored novca i projekti za koje će evropska sredstva biti namijenjena.

- I mi smo od vlasti čuli da će EU izdvojiti po 30 miliona godišnje, a ako i nije tako, koliko god bude i šta god bude, mi smo zadovoljni. Već deset godina čekamo da se usvoji strategija, zastarjela nam je mašinerija, izdvajanja u poljoprivredu mala, nemamo agencija za plaćanje za ruralni razvoj. Za sve ove godine nismo na državnom ili entitetskim nivoima uspjeli osposobiti ljude koji bi vodili ove projekte – kazao je za „Avaz“ predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Iseljavanje sa sela 

Poseban problem predstavlja iseljavanje mladih sa sela. U gradovima je taj problem postao skoro pa pitanje svih pitanja, ali odlaskom mladih sa sela rijetko se ko bavi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.