BIH

Danas i sutra vanredne sjednice Predstavničkog doma PFBiH: Koplja se lome na Izbornom zakonu i penzionerima

Vanredna zasjedanja, ima li rješenja na pomolu

A. NUHANOVIĆ

23.1.2018

Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zakazanoj za sutra, očekuje se nova bura.

Na njoj će se, naime, raspravljati i o novom zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH i Prijedlogu zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

Koplja će se najviše lomiti tokom rasprave o penzijskom zakonu, jer su protiv njega i opozicija i poslanici HDZ-a.  

Političke igre

Ako ovi zakoni ne ugledaju svjetlo dana, na proljeće bismo mogli imati na hiljade penzionera i (ili) boraca na ulicama. Ovakav scenarij najavljen je i ako zakon o PIO bude izglasan, jer su njime nezadovoljni čelnici Sindikata BiH.  

Istim povodom za četvrtak je najavljena i sjednica Doma naroda, koji je do sada tri puta obarao zakon o PIO.

I penzioneri i radnici očekuju da se zakonima popravi njihov položaj. Upozoravaju da im je dosta političkih igara preko njihovih leđa. Ako ne ispune njihove zahtjeve, poručuju, bit će kažnjeni na izborima.    

Predstavnički dom ključat će i danas, kada se na vanrednoj sjednici koju su sazvali poslanici opozicionih stranaka, SDP-a i DF-a, njih 22, bude raspravljalo o njihovom Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu. Predlagači tvrde da bi se tim zakonom praktično provela presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića i spriječila mostarizacija cijele Federacije

Usvajanje rješenja ovisi o poslanicima SDA, čiji je dolazak upitan. Jer, ako se pojave, morat će oboriti Prijedlog zakona, s obzirom na to da su, kako navode iz DF-a, na ranijim sjednicama sa HDZ-om tokom stranačkih konsultacija napravili dogovor. Tako je HDZ trebao podržati budžet Federacije BiH, što je i učinjeno, a zauzvrat bi SDA danas trebala oboriti SDP-ov i DF-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama. 

Blokada i haos

Povodom današnje vanredne sjednice jučer se oglasila SDA tvrdnjom da namjera SDP-a nije usvajanje novog izbornog zakona, već pokušaj blokade i izazivanje haosa u Federaciji.  

Navode da su njima penzioneri, prava boraca, stabilni budžeti i evropski put BiH "puno važniji od izmjena Izbornog zakona" i da SDP i DF "ovakvim ponašanjem nisu opozicija SDA, već interesima penzionera i boraca".

SDA: SDP ide naruku Dodiku

- Posebno napominjemo štetno djelovanje SDP-a u prošlom mandatu, kada su s Dodikom urušili brojne dostignute reforme u BiH, poput Zakona o prebivalištu. Osim toga, SDP svojom politikom sprečava podnošenje apelacije protiv 9. januara, a najavljenim kandidaturama u Republici Srpskoj olakšat će izbor kandidata SNSD-a u Predsjedništvo BiH - navodi se u saopćenju SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.