BIH

Ideja Banjalučanina Nikole Galića: Profesor književnosti pravi pivo u čast svojih djedova gorštaka

Galić je pivaru otvorio na porodičnom imanju u Jakupovcima

G. DAKIĆ

23.1.2018

Profesor engleskog jezika i književnosti Nikola Galić (30) iz Banje Luke otvorio je na porodičnom imanju u selu Jakupovci malu zanatsku pivaru „Gorštak“. Galić kaže da se za proizvodnju piva u kućnoj varijanti zainteresirao nakon što je prije dvije godine pogledao televizijski prilog o zanatskom pivu. 

Pravi put

Ubrzo je nabavio i prve knjige. Profesorska diploma, kaže, mnogo mu je značila, jer je većina literature o proizvodnji kraft piva na engleskom jeziku. Uskoro su uslijedile posjete pivarama, a potom i prvo kuhanje.

- Prethodili su mu mjeseci proučavanja razne literature, iščitavanja internetskih foruma posvećenih zanatskom i kućnom pivarstvu, probavanja različitih kraft, odnosno zanatskih piva. Kada sam konačno napravio prvo pivo i probao ga, istog trenutka znao sam da je to ono što želim da radim – govori Galić.

Proizvodi četiri vrste piva

Prošlog ljeta pokrenuo je „crowdfunding“ kampanju za prikupljanje dijela sredstava za opremanje male pivare. Na ovaj način, kako kaže, želio je provjeriti nalazi li se na pravom putu. Naišao je na ogromnu podršku medija, poznatih, ali i nepoznatih ljudi.

- Trud i gorštačka upornost doveli su me do cilja. Danas u svom malom pogonu proizvodim četiri vrste piva - Blonde, Pale ale, Hoppy Wheat i Brown ale. Pivo sam simbolično nazvao „Gorštak“. To je omaž mojim djedovima koji su rođeni u gorštačkim krajevima, na obroncima Manjače i Kozare – istakao je Galić.

Mač i hrast

Kako voli prirodu, tako se „Gorštak“ lako nametnuo kao naziv, jer, kako pojašnjava, simbolizira sklad s prirodom, ali i svima oko sebe.

- U središtu grba su mač i hrast – mač kao simbol borbe i opstanka, neodustajanja od svojih principa, a hrast kao simbol nade i života – pojašnjava Galić.

Samo prirodne sirovine 

- Zanatska piva krasi veliko bogatstvo ukusa, aroma, stilova i svako pivo predstavlja lični pečat pivara koji ga je napravio. Koriste se u pravilu samo prirodne sirovine, bez vještačkih dodataka, za razliku od industrijskih piva. U industrijskoj proizvodnji često se teži profitu nauštrb kvaliteta – govori Galić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.