BIH

{PROTESTI U SARAJEVU /} Više od 500 demonstranata pred Parlamentom FBiH: Bruka i sramota je što niko ne izlazi da nam se obrati

A. Nu.- A. Č.

24.1.2018

14.05 Nakon što je prošlo 14 sati, do kada je bilo predviđeno trajanje protesta, zvižduci ispred Parlamenta su se pojačali.

Protestanti traže da im se neko obrati .

- Bruka i sramota je što niko ne izlazi da nam se obrati - čuje se iz mase.

11.02 Drago Grbavac, predsjednik Udruge/Udruženja zaboravljeni branitelji/borci BiH izašao je pred demonstrante kazavši kako su na današnjoj sjednici Parlamenta dobili obećanje da će im biti pružena prilika da za skupštinskom govornicom istaknu svoje zahtjeve.

- Naš osnovni zahtjev je da se uradi ispravan registar boraca. To znači da u registru ne može biti 580.000 boraca, nego 239.000 pripadnika Armije RBiH i 37.000 pripadnika HVO-a. To su pravi podaci – kazao je Grbavac.

On je rekao da će, ako se sugestije koje su dali na ovaj prijedlog ne usvoje, znati kazniti one koji nisu ispunili dato obećanje, jer je ovo izborna godina.

- To je sve sadržano u Rezoluciji, od nje nećemo odstupiti, nje se držimo jer nemamo pravo zbog ovih ljudi koji su pravi borci. A šta će se desiti ako ne ispune ono što su obećali? Ne treba mi ni riječ, ni advokat, ni sudija ni policija. Ja bih svoju riječ ispunio, a mi ćemo ih znati kazniti, jer je ovo izborna godina. Nećemo sigurno čekati izbore, ovo se sve treba riješiti u narednih mjesec-dva - kazao je Grbavac.

10.48 Brojni transparenti

Na protestima je sada prisutno više od 500 ljudi. Policija očekuje da bi demonstranti mogli pokušati nasilno ući u zgradu Parlamenta.

Demonstranti nose brojne transparente na kojima, između ostalog, piše "Pošteno zarađeno - pošteno naše", "Penzija je stečeno pravo", "Nasilje protiv uma", "Hoćemo pravnu državu", "Uzeli ste mladost, NE DAMO da nam uzmete starost".

10.30 Sala prazna

Dok nezadovoljni penzioneri i borci protestuju ispred zgrade Parlamenta FBiH, u sali je trenutno ovakva situacija...

10.25 Borcu pozlilo

Kako javlja reporter portala Avaz.ba, jednom od prisutnih boraca je pozlilo te je vozilom Hitne pomoći odvezen na KCUS.

10.21 Predloženi dnevni red

Osim Prijedloga zakona o PIO, na današnjem dnevnom redu trebali bi se naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH (skraćeni postupak), Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja (predlagač Ismet Osmanović), te Informacija i analiza položaja boračkih kategorija.

10.17  Demonstranti sve bučniji

Demonstranti su sve sve bučniji, a pred zgradom Parlamenta FBiH trenutno ih je okupljeno više od 200.

Između ostalog, uzvikuju "Bando", "Lopovi"...

Osim radnika, na protestima su i obespravljeni borci, na čijim transparetnima su ispisani brojni zahtjevi.

Prisutni demonstranti poručuju da će protesti trajati sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Foto: A. Durgut

10.04 Počeli protesti

Više od stotinu radnika okupilo se jutros pred zgradom Parlamenta FBiH u Sarajevu zbog današnje 26. vanredne sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi se trebao naći zakon o PIO.

Proteste je organizirao Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH, a među okupljenima najviše je onih koji su članovi ovog sindikata kao i granskih sindikalnih organizacija .

Broj okupljenih iz minute u minutu se povećava, a očekuje se da će doći oko 300 članova sindikata.

Ispred Parlamenta odjekuju ratne pjesme poput one "Ja ti odoh majko Bosnu braniti, ako poginem, nemoj žaliti".

Radnici ove stihove izgovaraju uglas, te poručuju da je za njih ovaj zakon štetan.

Inače, Ismet Bajramović, predsjednik SSSBiH, je kazao da Sindikat neće dozvoliti da ovaj zakon bude usvojen preko leđa radnika te podsjeto da je na isti način donesen i Zakon o radu koji se pokazao štetnim i koji je ubrzo i povučen te amandmanima mijenjan.

Zgradu Parlamenta FBiH osiguravaju jake policijske snage.

Iako je sjednica bila najavljena za 10 sati, sala Parlamenta je prazna. Sudeći po svemu, sjednica neće biti održana ni u narednih sat, jer u holu ni ispred sale nema nikog od poslanika.

Podsjetimo, na donošenju ovog zakona insistiraju iz Saveza penzionera FBiH, koji poručuju da, ukoliko zakon ne bude usvojen, penzioneri, njih 410.000, će izaći na ulice.

Ovo je ključni dan ne samo za penzionere, nego i za radnike, a na poslanicima je da, ukoliko sjednica bude održana, donesu najbolje rješenje kojim će biti zadovoljna i jedna i druga populacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.