BIH

VSTV BiH odgovorio Parlamentu BiH: Svojim zahtjevom narušavate demokratsku podjelu vlasti u državi

Sa sjednice: Ispoštovati princip nemiješanja u nezavisnost pravosuđa ( Arhiv)

E. H.

24.1.2018

Povodom dopisa koji je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH uputio Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, na današnjoj sjednici usvojen je zaključak kojim se ukazuje da je neprihvatljivo narušavanje demokratske podjele vlasti.

"VSTV primio je Vaš dopis, kojim nas obavještavate da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na 53. sjednici nije primio k znanju Godišnji izvještaj VSTV-a BiH za 2016. godinu. Na istoj sjednici donesen je Zaključak kojim se traži da predsjednik VSTV-a BiH u roku od 30 dana od dana usvajanja Zaključka, dostavi Predstavničkom domu PS BiH podatke o ocjenama rezultata rada sudija i tužilaca za 2015. i 2016. godinu, te da će svaki naredni izvještaj VSTV-a sadržavati ove podatke", navodi se u odgovoru VSTV-a.

Dodaje se da je VSTV zaključio da se imperativnim nalaganjem dostavljanja traženih podataka narušava demokratski princip podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, kao i princip nemiješanja u nezavisnost pravosuđa.

"VSTV BiH, kao nezavisan i samostalan organ, može razmatrati i prihvatati sugestije i prijedloge o izvještaju. S obzirom na to da Predstavnički dom Parlamenta BiH nije primio k znanju Godišnji izvještaj VSTV-a za 2016. godinu, te s obzirom na to da je zahtjev po svojoj formi i sadržaju suprotan Zakonu o VSTV-u BiH, nismo u mogućnosti odgovoriti na isti", naglašeno je u odgovoru.

U odgovoru se dodaje da će VSTV BiH sugestije i prijedloge koji se odnose na strukturu Godišnjeg izvještaja uzeti u obzir prilikom razmatranja strukture Godišnjeg izvještaja za 2017. godinu.

"Ovim putem želimo istaći da smo, kao i svih ranijih godina, otvoreni za svaku vrstu partnerskih odnosa s ciljem unapređenja rada pravosuđa, te u tom smislu i za svaku vrstu sugestije i prijedloga zakonodavne vlasti", zaključeno je u odgovoru VSTV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.