BIH

Završena sjednica Doma naroda PSBiH, oko 13 sati posebna sjednica o Prijedlogu zakonu o budžetu institucija BiH u drugom čitanju

S. Saletović/Avaz.ba

Fena

25.1.2018

Davanjem saglasnosti na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma, među kojima je jedan namijenjen "Elektroprivredi" Republike Srpske, a odnosi se na izgradnju "Vjetroparka" Hrgud, čija je vrijednost 60 miliona eura, okončana je današnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Delegat Kluba Srba Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) predložio je da se uskrati podrška Sporazumu o finansiranju državnog programa aktivnosti za BiH za 2016. godinu između Evropske unije i BiH jer je Vlada Republike Srpske pronašla niz nepravilnosti.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić (Narodna stranka - NS) je nakon diskusije Radmanovića predložio odgađanje izjašnjavanja o tom sporazumu dok se svi delegati ne upoznaju o stavu Vlade RS, što je Dom naroda i prihvatio.

Prihvaćena je Informacija o održanoj prezentaciji o temi "Trenutno stanje u ispunjavanju obaveza BiH iz Ugovora o Energetskoj zajednici", uključujući i prijedlog delegata Kluba Bošnjaka Seada Kadića (Stranka demokratske akcije - SDA) koji je zatražio da se bh. institucije intenzivnije uključe u ispunjavanje preuzetih obaveza iz ovog ugovora.

Dom naroda nije prihvatio Izvještaj komisije Kolegija Doma naroda o nastojanju za postizanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o statusu i funkcioniranju Međunarodne komisije za nestale osobe, a protiv ovog sporazuma glasalo je svih pet delegata iz Kluba Srba.

Tadić je najavio održavanje posebne sjednice za danas oko 13 sati, kada bi se delegati u drugom čitanju trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu u iznosu od gotovo dvije milijarde KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.