BIH

Stručnjaci poručuju da vrhunac tek dolazi: Gripa ne jenjava, broj oboljelih raste

Piše: A. ČENGIĆ – M. SMAJKIĆ

26.1.2018

Na području Federacije BiH od početka godine ljekaru su se javile 12.864 osobe sa simptomima sličnim gripi, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Potvrđeni su i prvi slučajevi gripe, i to tip B, a prošle sedmice zabilježen je i prvi smrtni slučaj - na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SBK) Mostar umrla je 77-godišnjakinja iz Čitluka. 

- Povećan je broj oboljelih u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. Tokom treće sedmice januara gripa je registrirana u osam od deset kantona - ističu iz Zavoda.

Ljekari građane pozivaju da pravovremeno reagiraju kako bi se izbjegle zdravstvene tegobe. Navode da je broj oboljelih daleko veći od zvaničnih podataka, jer mnogi gripu prebole kod kuće. Podsjećaju i na zabrinjavajuću činjenicu da je u skoro svim kantonima vakcinisano manje osoba nego prethodnih godina te da bi zbog toga ova godina mogla biti rekordna po broju oboljelih.

- Najugroženiji su starije osobe, djeca i osobe s hroničnim oboljenjima. Virusima odgovara toplije vrijeme i vrlo lako se javljaju infekcije – kaže direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Sena Softić-Taljanović.

Ni na području Hercegovine gripa ne jenjava. Potvrdio nam je to jučer prof. dr. Jurica Arapović iz mostarske bolnice.

- Svakodnevno primamo bolesnike, ali ne samo na našem odjelu nego i na drugim, pogotovo plućnom. U bolnici su još na snazi restrikcije, odnosno zabrana posjete pacijentima - kazao nam je Arapović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.