BIH

Bacanjem cvijeća sa Starog mosta aktivistkinje iz Srbije i Hrvatske poklonile se žrtvama

Piše: M.HODŽIĆ

26.1.2018

Aktivisti i aktivistkinje nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava iz Hrvatske okupljenih oko regionalne "Inicijative za REKOM" danas su u Mostaru bacanjem bijelih ruža s Starog mosta u Neretvu, odali počast i poklonili se svim žrtvama rata u BiH.  

- Tu smo, na ovom mostu, na koji se tokom rata pucalo s položaja HVO-a, koji je srušen i danas koji je obnovljen, kako bi se poklonili žrtvama ubijenim u okupiranom Mostaru, ali i u spomen na one koji su stradali u Stocu, logorima Dretelj, Heliodrom i drugima. Pamtimo i one koje su ubili vojnici drugih vojski u BiH, pamtimo i žrtve iz Hrvatske, sve koji su izgubili život ili nestali-kazala je Vesna Teršelič, voditeljica zagrebačkog Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta". Poručila je da je klanjanje žrtvama i priznanje zločina važan korak ka izgradnji povjerenja i mostova među ljudima.

- Na temelju toga bi se i nove generacije mogle distancirati od te prošlosti i pogrešne politike koju su u BiH, za vrijeme hrvatsko-bošnjačkog rata, vodila tadašnja vodstva Republike Hrvatske (RH) i Herceg - Bosne, na čelu s Franjom Tuđmanom. Vrlo je važno i da se predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović poklonila žrtvama u Ahmićima i da se svi nastavimo klanjati žrtvama, da pamtimo i pružamo ruke jedni drugima - dodala je Teršelič.

Ovom simboličnom činu klanjanja žrtvama ratnih zločina u BiH pridružile su se i članice srbijanske organizacije "Žene u crnom". Govoreći u ime ove organizacije, Staša Zajović je kazala da je odavanje počasti svim žrtvama Mostara čin preuzimanja odgovornosti "za zločine počinjene u naše ime".

- Ja koja dolazim iz Srbije imam doživljaj velike nelagode, mogu reći i sramote, zbog onog što se desilo u Mostaru od strane JNA i brojnih srpskih oružanih formacija i činjenice da jedan od odgovornih, general Momčilo Perišić, nije bio kažnjen. To je veliki teret i pokazuje da je pravda u funkciji različitih geostrateških interesa. Stoga je važno što smo zajedno u ovom gradu i što možemo da izrazimo ogromnu ozlojeđenost presudama Međunarodnog suda pravde -naglasila je Zajović.

Aktivisti i aktivistkinje okupljeni oko REKOM-a sutra će polaganjem cvijeća odati počast i stradalima u Ahmićima a 29.januara to će učiniti i u Trusini kod Konjica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.