BIH

Odgođeno suđenja osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a RS za zločin u Kravicama

Beta/Avaz.ba

26.1.2018

Nastavak suđenja osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u mjestu Kravice kraj Srebrenice u julu 1995. godine u Specijalnom sudu u Beogradu opet je odgođen, a novo ročište je zakazano za 1. mart.

Predstavnice porodica žrtava Kada Hotić i Šuhra Sinanović rekle su novinarma da je suđenje farsa i da je izgleda nemoguće dobiti pravdu na sudu u Beogradu, piše agencija Beta. 

Ima li pravde?

- Preko 1.300 ljudi ubijeno je u tom hangaru u Kravici, među njima i moj brat... Moje pitanje je: Ima li pravde? Od ovog suda i zemlje nema. Ima samo od Boga - rekla je Kada Hotić.

Šuhra Sinanović je kazala da oni traže pravdu a da ispada da samo dođu, uđu u sudnicu, čuju imena optuženih i suđenje se prekine. 

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mjestu Kravica, u julu 1995. godine učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Optuženi, koji se brane sa slobode, odbacili su navode optužnice. 

To suđenje je počelo 6. februara 2017. godine, ali je potom optužnica bila odbačena, jer u vrijeme njenog podizanja nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom tužiocu prestao mandat.

Nastavak postupka

Potom je novoizbrana tužiteljka za ratne zločine podnijela zahtjev za nastavak postupka po uvjetno rečeno staroj optužnici, ali je Viši sud to odbio, jer je smatrao da ona mora da podnese novu optužnicu.

Prema odluci Apelacionog suda iz oktobra prošle godine, postupak za ratni zločin u mjestu Kravice, u predmetu Srebrenica je nastavljen po optužnici Tužilaštva za ratne zločine po kojoj je suđenje počelo, piše Beta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.