BIH

Borci iz Tuzle pisali Bukvareviću i Izetbegoviću: Provjerite spiskove pokretača otpora!

Hasanović: Potpisao i poslao dopis

Piše: M. AŠČIĆ

28.1.2018

Tražimo da se provjere imena i prezimena koja se nalaze na spisku organizatora otpora ARBiH i HVO-a kao što su vršene provjere i za RVI, borce porodica šehida i zlatne ljiljane, stoji u dopisu Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona koji je upućen resornom ministru Salki Bukvareviću i Dževadu Mahmutoviću, šefu kabineta Bakira Izetbegovića. 

Važna pitanja

Ovaj dopis je potpisao i uputio Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK, a pismo je rezultat objavljene informacije u „Avazu“ da je Ministarstvo za boračka pitanja FBiH formiralo novu komisiju čiji je cilj utvrditi ko su pokretači otpora u agresiji BiH i ko će od njih dobiti medalju otpora.

U dopisu se navodi da se duže vrijeme radi na donošenju zakona o pravima učesnika otpora, ali da, uzimajući u obzir situaciju u BiH, a posebno u boračkoj populaciji, upozoravaju da se prije toga moraju riješiti druga, mnogo važnije pitanja za borce.

Jedan od zahtjeva je da se donesu izmjene i dopune Zakona o osnovnim pravima boraca i članova njihovih porodica, ali i da se nijedan zakon ne šalje u parlamentarnu proceduru dok se ne riješi status demobilisanih boraca.

Faksimil pisma koji je upućen zvaničnicima

Ne možemo spriječiti

Istaknuto je da ima niz drugih problema koji su prioritet za borce u odnosu na zakon o pravima učesnika otpora.

- Ali, pošto mi to ne možemo spriječiti, ukoliko vi taj zakon hoćete da donesete, tražit ćemo da se provjere imena i prezimena koja se nalaze na spisku organizatora otpora ARBiH i HVO-a, kao što su vršene provjere za RVI, borce porodica šehida i zlatne ljiljane – stoji u dopisu.

Pozvat ćemo mnoge i na odgovornost  

U dopisu je navedeno da odaju priznanje svim časnim ljudima koji su organizirali otpor u općinama, ali i da će za one koji su trebali, a nisu organizirali ništa da zaštite narod tražiti da se provede postupak odgovornosti zbog ubijenih Bošnjaka u čitavoj BiH. U dopisu stoji da se to misli na općine Bratunac, Srebrenica, Vlasenica, Zvornik, Foča, Višegrad, Bijeljina, Čajniče...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.