BIH

Babić i Finci o realizaciji inicijative za vraćanje imena školi u Dobroševićima

Avaz.ba

29.1.2018

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci razgovarali su o realizaciji inicijative za izmjenu naziva Osnovnoj školi u Dobroševićima, kojoj je nedavno većina zastupnika Skupštine KS izglasala novi naziv „Mustafa Busuladžić“.

Razgovarano je o mogućnosti da se ovoj školi vrati njeno izvorno ime, znači osnovna škola 'Dobroševići', jer kako je Finci kazao „smatramo da Mustafa Busuladžić ipak nije takva ličnost koja je svojim radom i životom zaslužila da, pored ulice koja već nosi njegovo ime, dobije i ime škole“.

Predsjedavajuća Babić je još jednom istakla kako ime školi treba promijeniti i vratiti joj njen izvorni naziv.

- I na ovaj način pokazat ćemo cijelom svijetu da u Sarajevu u kojem su na tako malom prostoru živjele sve konfesije, to mogu i trebaju i u budućnosti, jer su baš u njemu takvom, posebno Jevreji, odnosno Sefardi bili zaštićeni nakon njihovog progona iz Španije - objasnila je predsjedavajuća Babić svoje motive za pokretanje te inicijative.

Istakla je kako imena ljudi koji su imali jezik mržnje i potpirivali fašizam, kao i mržnju čovjeka zbog njegove pripadnosti drugoj konfesiji ili pokretu ne mogu biti nazivi jedne obrazovne ustanove.

Navela je da je angažirala stručnjake iz BiH i Hrvatske koji će dokumentirati zbog čega se ta škola, ali i jedna sarajevska ulica ni u kojem slučaju ne trebaju tako zvati, saopćeno je iz Press-službe KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.