BIH

Parlamentarci se izjašnjavaju o izmjenama Izbornog zakona

Piše: S. D.

31.1.2018

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović te članovi Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić danas putuju u Brisel, gdje će s predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Žozefom Dolom (Joseph Daul) razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH. Čović je uoči posjete Briselu za „Avaz“ kazao da se nada da bi dogovor o izmjenama tog zakona mogao biti postignut u naredna tri mjeseca.

Nema podrške

Istovremeno, Predstavnički dom Parlamenta BiH danas bi se trebao izjasniti o izmjenama tog zakona koje su pojedinačno predložili HDZ i SDA. Sudeći prema već obavljenoj raspravi o tim prijedlozima, podršku neće dobiti nijedan. Damir Arnaut, poslanik Saveza za bolju budućnost, kaže za „Avaz“ da su „oba prijedloga neozbiljna, a s njima i sami predlagači“.

- Mjesecima su glumili navodne zaštitnike nacionalnih interesa, znajući da jednostrani prijedlozi ne mogu uspjeti. SBB je taj period iskoristio za blisku koordinaciju s predstavnicima međunarodne zajednice i za testiranje kreativnih rješenja i samo taj pristup može dati rezultate - kaže Arnaut.

Prošlo vrijeme  

Jasmin Emrić, poslanik A-sda, kaže da nije optimista da bi HDZ i SDA u naredna tri mjeseca mogli postići bilo kakav dogovor, kada to nisu uspjeli u protekle tri godine mandata.

- Na početku mandata dogovorili su neke tehničke izmjene, ali politička pitanja ostala su otvorena. Čekalo se da prođe vrijeme i sada se stvara neka klima da i jedni i drugi štite neke svoje interese, a ustvari nije bilo volje ni želje da se bilo šta uradi - kaže Emrić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.