BIH

Poslanici Predstavničkog doma PS BiH pisali evropskim zvaničnicima zbog problema s Upitnikom

S. D.

31.1.2018

Osamnaest poslanika Predstavničkog doma PSBiH potpisalo je pismo upućeno Žan Klod Junkeru (Jean-Claude Juncker), predsjedniku Evropske komisije, zatim Johanesu Hanu (Hahn), evropskom komesaru za proširenje i Lars-Gunar Vigemarku (Gunnar Wigemark), šefu Delegacije Evropske unije i specijalnom predstavniku EU, u kojem su im pisali o problemima s Upitnikom EK-e.

- U cilju dobijanja informacija molim Vas da nas informirate koji su konkretni kompromisi napravljeni u odgovorima na upitnik? S obzirom na to da smo poslanici u Predstavničkom domu PSBiH, ove informacije su nam potrebne radi sagledavanja situacije odgovora na upitnik, imajući u vidu da je po informacijama koje imamo došlo do kršenja zakona i Ustava BiH što Vam u prilogu dostavljamo-navodi se u pismu ,kojeg je potpisalo 18 poslanika i to iz Nezavisnog bloka, DF-a,SBB-a, BPS-A, SDP-a BiH i A-SDA.

Uz pismo je dostavljen i dokument pod nazivom "Pravna analiza" u kojem je hronološki naveden redoslijed događanja, od donošenja Zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova u BiH, 2013. godine, potom provođenja popisa u BiH, pa do nedavnih informacija da su u Upitnik, odnosno odgovore na Upitnik uvrštavani neustavni podaci popisa iz entiteta RS. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.