BIH

Krešić: U BiH prošle godine prikupljen i uništen 10.801 komad oružja

Srna

1.2.2018

U Bosni i Hercegovini je u prošloj godini prikupljen i uništen 10.801 komad i dio oružja, što predstavlja izuzetan rezultat u odnosu na protekle godine, rekao je danas u Podgorici zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić. 

Krešić je, na konferenciji "Jačanje obaveza prema kontroli malog oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi" na kojoj je predvodio delegaciju BiH, naglasio da prikupljanje i uništavanje ove količine malog i lakog oružja predstavlja rezultat uspješnog rada svih policijskih agencija u BiH, u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.  

On je rekao da je BiH pristupila sistemskom rješavanju pitanja kontrole malog i lakog oružja, te, osim usklađivanja zakonske regulative i preventivnog djelovanja, posebno istakao rekordnu količinu oduzetog i uništenog oružja u prošloj godini, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Na marginama konferencije, delegacija naše zemlje, u kojoj su bili i pomoćnik ministra Ermin Pešto, savjetnik u kancelariji zamjenika ministra sigurnosti Danijel Nikolić i šef odsjeka za NATO u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Momir Brajić susrela se sa federalnim komesarom Vlade Njemačke za kontrolu oružja Particiom Flor i predstavila aktivnosti koje se realiziraju u BiH na smanjenju količine nelegalnog naoružanja.

Istaknuto je da BiH, kao i cijeli region, treba da posveti dodatnu pažnju ovom problemu jer predstavlja prijetnju za sigurnost, kako jugoistočne Evrope, tako i EU.  

Krešić je izrazio opredjeljenje BiH da, uz podršku partnera iz EU, nastavi aktivnosti koje bi dodatno ojačale domaće kapacitete u rješavanju ovog velikog sigurnosnog izazova.

Predstavnici BiH susreli su se sa delegacijom Srbije, koju je predvodio državni sekretar MUP-a Miloslav Miličković, i razgovarali o različitim temama sa aspekta sigurnosti, te izrazili potrebu intenzivnije saradnje. 

U okviru konferencije predstavnici BiH susreli su se i sa delegacijom Crne Gore, koju je predvodio državni sekretar MUP-a Dragan Pejanović, i razmijenili iskustva o kontroli malog i lakog naoružanja, te o sve češćem prilivu imigranata preko Crne Gore u BiH.

Iskazana je potreba nastavka saradnje u projektima zajedničkih graničnih prelaza, kao i drugih aktivnosti u oblasti potpisanih sporazuma. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.