BIH

Avaz.ba na licu mjesta / Zavidovići: Radnici "Krivaje" odblokirali saobraćajnice u gradu

Piše: A. MEMIŠEVIĆ

2.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

11.00 Radnici "Krivaje" polako napuštaju saobraćajnicu. Blokadu su završili u 11 sati, kako su i obećali. 

10.45 Nakon jednosatnog razgovora s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, radnici preduzeća “Krivaja“ Zavidovići, ipak su blokirali sve prilaze gradu, i ta blokada trajat će do 11 sati.

Novalić je ovom prilikom izjavio da je stanje "Krivaje" najteže u državi  i da se bez vraćanja imovine u posjed Vlade, ne može ništa uraditi.

- Ovo je pravi problem, neophodno je vršiti pritisak na ubrzanje procesa, nikako odluku Suda, kada je u pitanju spor sa ortačkom grupom. Očigledno je da ovdje nešto nije uredu, jer, u suprotnom, radnici bi danas bili na svojim radnim mjestima, a ne na ulici - kazao je Novalić.

Pokrenut je krivični postupak protiv NN osoba, u kojem će se utvrditi gdje je problem kada je upitanju ovo preduzeće, ko su krivci i kako će snositi odgovornost.   

Premijer je uputio radnicima obećanje da će Vlada uložiti sve napore da se riješi pravni status imovine preduzeća, te da se problemu pristupilo najozbiljnije.

Inače, „ortačka grupa“ je  uputila otvoreno pismo Novaliću, u kojem mu spočitavaju da, preko radnika "Krivaje" vrši pritisak na pravosuđe, te da nema osnova za pokretanje procesa u slučaju koji je pravno čist.

Novalić odgovara, da je Vlada „ortačkoj grupi“ davala i kreditni i socijalni novac za opstanak fabrike, a da su danas mašine ugašene i radnici nezbrinuti.

Pomenuta ortačka grupa je, prema informacijama, najavila i krivičnu prijavu protiv načelnika općine Hašima Mujanovića, zbog neprovođenja sudske odluke o upisu imovine. 

- Upisa imovine neće biti sve dok ne donesu dokaz da su uplatili, ugovorom obavezanih, osam miliona i 700 hiljada maraka.

Odgovorno tvrdim, da danas, u slučaju "Krivaje", nema politike. Poruke dolaze od gladnih radnika "Krivaje". U Zavidovićima, s jedne strane imamo 8.000 nezaposlenih i drvni gigant koji ne radi.

10.00 Radnici "Krivaje-Mobel" i dalje su na saobraćajnicama i ispred kapije preduzeća kako bi nastavili dijalog o poduzimanju sljedećih koraka u borbi za svoja prava.

Radnicima se obratio i načelnik općine Zavidovići Hašim Mujanović.

9.00 Nakon govora premijera Novalića, radnici su, ipak, odlučili da blokiraju gradske saobraćajnice. Blokada će biti do 11 sati.

- Ukoliko ubrzo ne bude pomaka, u smislu rješavanja spora s ortačkom grupom, izaći ćemo na M-17 - kazali su za avaz.ba radnici "Krivaje". 

8:10 Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić stigao je danas u Zavidoviće pred 300 radnika preduzeća "Krivaja", koji od njega zahtijevaju odgovore o preduzetim mjerama za spas preduzeća.

Radnici su blokadom saobraćajnica prije dva dana željeli skrenuti pažnju na problem "Krivaje", o kojem se, kako kažu, sve zna, a krivci se ne izvode pred lice pravde. 

Novalić je stigao u Zavidoviće u osam sati, javlja dopisnica "Avaza" s lica mjesta. 

Podsjetimo, Vlada je usvojila Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o pokretanju aktivnosti vezanih za analizu ugovora i procesa koji se vode u preduzećima "Krivaja Mobel" d.o.o. Zavidovići u stečaju i IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u stečaju, a u vezi s Ugovorom o prodaji nekretnina i pokretnih stvari i Anexom I Ugovora, zaključenih između IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u stečaju i "Marić" d.o.o. Žepče, "Makro-Drvo" d.o.o. Žepče, "Prograd" d.o.o. Žepče i FEDIS d.o.o. Zavidovići. 

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da, zajedno s Federalnim pravobranilaštvom, sačini analizu ugovora i procesa koji se vode u "Krivaji Mobel" d.o.o. Zavidovići u stečaju i IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u stečaju, vezano za Ugovor o prodaji nekretnina i pokretnih stvari i Anex I Ugovora, koji su zaključeni između IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u stečaju i "Marić" d.o.o. Žepče, "Makro Drvo" d.o.o. Žepče, "Prograd" d.o.o. Žepče i FEDIS d.o.o. Zavidovići. 

U toku je zbor radnika, dok im se obraća Novalić.

- Svjestan sam prevare koju je učinila ortačka grupa, prema Vladi i radnicima - kazao je Novalić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.