BIH

U Prijedoru će se graditi stanovi za korisnike kolektivnih centara

( Ilustracija)

Fena

2.2.2018

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš (RS) potpisao je danas Ugovor o izgradnji zgrade sa 20 stanova za najugroženije izbjegle i raseljene osobe u Prijedoru.

Čordaš je istaknuo da se ovaj stambeni objekt gradi u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara (CEB2) te da vrijednost radova iznosi oko 1.200.000 maraka.

Početak radova očekuje se krajem ovog mjeseca.

- Veliko mi je zadovoljstvo što će korisnici, koji pripadaju najugroženijim kategorijama izbjeglih i raseljenih osoba, već iduće godine moći useliti u nove stanove - rekao je Čordaš, saopćeno je ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS.

Implementator Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja CEB2 na prostoru RS je entitetsko Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe.

Ukupna vrijednost Projekta za područje RS iznosi 29.178.194 eura, od čega je 18.169.413 eura kreditnih sredstava, dok je 11.008.781 euro doprinos lokalnih zajednica.

Korisnici kolektivnih vidova smještaja najugroženija su kategorija raseljenih osoba i izbjeglica, a samim tim i „Projekt zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja“ (CEB 2), kojim će biti riješeno njihovo stambeno pitanje, predstavlja jedan od najhumanijih projekata, kada se govori o zbrinjavanju izbjeglica, raseljenih i povratnika.

Realizacijom ovog projekta bit će stambeno zbrinute ukupno 694 najugroženije porodice, kroz 18 potprojekata u 15 gradova i općina na prostoru RS i to u Derventi, Doboju, Trebinju, Foči, Bosanskoj Gradišci, Bosanskoj Dubici, Prijedoru, Modriči, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu, Rudom i Višegradu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.