BIH

Čović u Briselu: BiH ne smije ostati "crna rupa"

Avaz.ba

2.2.2018

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, nakon sastanka s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom (Jean Claude Junker) rekao je da je zadovoljan dvodnevnom posjetom članova Predsjedništva BiH Briselu.

Kazao je da će Junker posjetiti Sarajevo 28. februara, kada će mu BiH zvanično predati odgovore na Upitnik.

Dragan Čović je danas razgovarao s Junkerom, osim o razlozima kašnjenja odgovora na Upitnik, i o nephodnim izmjenama u Izbornom zakonu. Istaknuo je kako se sve mora obaviti u roku od tri mjeseca te da je pred bh. vlastima ogromna odgovornost za pronalazak rješenja.

- Bosna i Hercegovina je kao ex država u malom. Brojniji narod nije razumio probleme drugih naroda. Slično nam se može ponovo desiti - kazao je Čović.

Dodao je da vjeruje da će Junker doći u boljoj atmosferi u Sarajevo.

Čović vjeruje da će Startegija o zapadnom Balkanu, koju će Evropska komisija objaviti narednog utorka, imati pozitivni ton kada je riječ o Bosni i Hercegovini. 

No, istaknuo je, da je od nadležnih u Evropskoj komisiji zatražio da zadrži jedinstvenu zapadnobalkansku grupu u procesu proširenja. 

- Nakon izvještaja iz Brisela i posjete Junkera, mi nismo ni u prvoj ni trećoj, nego u jednoj grupi svi zajedno. Danas sam zamolio: BiH ne smije ostati "crna rupa" u tom dijelu Evrope. Hrvatska i Slovenija su već u EU, a ako ovaj iskorak ima Crna Gora kao što ga ima Srbija, onda bismo bili, uistinu, u takvom okruženju, i to bi bila opasnost. Toga su svjesni svi - rekao je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.