BIH

Pacijentice čekaju šest mjeseci rezultate Papa-testa

Ne radi aparat za ultrazvuk, a dostupan je jedan doktor na odjelu, koji redovno pacijentice upućuje u svoju privatnu ordinaciju, kaže Mrnjavac

JU Dom zdravlja Kiseljak: Žene nezadovoljne uvjetima na ginekologiji

K. TOPALOVIĆ

3.2.2018

Pacijentice iz Kiseljaka godinama su nezadovoljne uslugama ginekološkog odjela u kiseljačkom Domu zdravlja jer na pojedine preglede čekaju mjesecima.

FB grupa

Zbog toga je nekolicina žena formirala Facebook grupu da bi zajedno putem peticije zahtijevale kvalitetnije i brže usluge. Ana Mrnjavac, jedan od glavnih inicijatora ove akcije i osnivačica FB grupe, ističe da Kiseljačanke zaslužuju bolje.

- Broj članova u grupi je viši od 2.500 te mislim da će potpisivanje peticije biti formalnost. Žene u Kiseljaku su godinama nezadovoljne ginekološkim odjelom. Rezultate Papa-testa čekamo više od šest mjeseci, ultrazvuk često ne radi i dostupan je jedan doktor na odjelu, koji redovno pacijentice upućuje u svoju privatnu ordinaciju - kaže nam Mrnjavac.

Dodaje da ju je na akciju potaklo to što žene odlaze na druga mjesta ginekologu, ali i to što ih u drugim bolnicama vrate iako imaju zdravstveno osiguranje i plaćene markice. Sličnog mišljenja je i Sabiha Bejtić.

Podrška akciji

- Ovo nije atak na ginekologa, direktora niti bilo koga trećeg. Trenutni ginekolog je vodio moje trudnoće, ali mislimo da zbog narušenog zdravlja nije u stanju raditi kvalitetno. Svi smo svjesni da u vremenu kada su prisutna maligna oboljenja preventiva i na vrijeme otkrivena bolest znače život, što u Kiseljaku nije slučaj. Loša ekonomska situacija i činjenica da mnoge žene ne mogu sebi priuštiti preglede u privatnim ordinacijama potakli su me da podržim ovu akciju - govori Bejtić.

Mrnjavac: Potpisivanje peticije

Bejtić: Nije atak ni na koga

Franković: Od ponedjeljka na poslu i drugi ginekolog

Direktor JU Dom zdravlja Marko Franković kaže da je upoznat s ovim problemom i da su ga već počeli rješavati.

- Već u ponedjeljak priključit će nam se vrhunski ginekolog, dr. Alma Pašić, koja će raditi kao vanjski saradnik. Također, ostaje nam i raniji ginekolog, dr. Antun Galić. Širi se neka propaganda da je on u lošem zdravstvenom stanju, ali u pitanju su bili manji problemi koje je prevazišao i sada je u potpunosti oporavljen i zdravstveno sposoban - kazao nam je Franković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.