BIH

Elmedin Konaković za "Avaz" o optužbama iz stranačke organizacije: SDA Novi Grad štiti kriminal i kriminalce!

Konaković: Nikad neću podržati kriminalce

Piše: E. Trako

3.2.2018

Povodom dešavanja na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo i istupa premijera Elmedina Konakovića te sve jačih unutarstranačkih sukoba na relaciji Općinska organizacija (OO) SDA Novi Grad - premijer Kantona Sarajevo, jučer su se trebali sastati Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, i Konaković, saznaje „Dnevni avaz“.  

Ima dilemu

Kako saznajemo, tema ovog sastanka trebao je biti evidentan sukob unutar frakcija SDA, a posebno nakon jučerašnje optužbe OO SDA Novi Grad, iz koje su premijera Konakovića u saopćenju nazvali „siledžijom“ i „manipulatorom“. Općinskom organizacijom SDA Novi Grad upravljaju predsjednik Huso Ćesir te načelnik općine Semir Efendić.

- Da, trebao sam se sastati s predsjednikom Izetbegovićem, ali je avion u kojem se nalazio sletio u Beograd. Tako da do sastanka nije došlo. Informacija o novom sastanku nemam, ako ih bude, nije problem da se sastanemo – potvrdio je Konaković.

Efendić: Zajedno s Ćesirom upravlja Novim Gradom

Upitan da prokomentira saopćenje iz Novog Grada, odnosno OO SDA, Konaković je kazao da „oni već duže vrijeme pišu ista saopćenja“, a da on „već duže vrijeme neke ljude koje oni delegiraju otkriva u nečasnim radnjama“.

- Meni je to što radi SDA Novi Grad normalno. Ali mi nije normalno da moj Izvršni odbor Kantonalnog odbora SDA, koji je prije dvije noći na toj sjednici čuo svu istinu, ne poduzme nikakve korake. Ili da sankcioniraju takvog premijera ili da sankcioniraju općinsku organizaciju koja štiti kriminalce i kriminal poput ovog u ZOI-ju, boreći se da ih zadrži na tim pozicijama. To je ono što me muči ovih dana – kaže premijer.

Iz Novog Grada tvrde da se iza Konakovićevog ponašanja „krije strah od toga da bi javnim izlaganjem direktora ZOI-ja Midhata Hubijara i resornog ministra Muharema Šabića mogla biti razotkrivena manipulacija kojom se premijer služi kod predstavljanja rezultata rada KJP ZOI 84, čiju je Upravu nakanio smijeniti po svaku cijenu“.

Cijena života

- Mi smo još odavno u nekom polusukobu. Od kada su imali ideju da u Kantonalnu skupštinu ubace osam-devet ljudi, da potope tom brojnošću sve druge općinske organizacije. Kada glasači to nisu dozvolili, nego su birali nas, od tada oni imaju animozitet, koji meni nije sporan. Ono što smo mi pokazali prema građanima općine Novi Grad je najviše investicija u ovu općinu u mandatu ove vlade, podržali smo sve projekte i načelnika i njegovih saradnika. Ali nikad, ni po cijenu života, a kamoli zbog nekakve funkcije, neću podržati kriminalce koje sam otkrio na tim pozicijama, koliko god Novi Grad u SDA bio moćan i jak - kazao je Konaković.

Skandalozna im fotografija sa Šepićem, a nije kriminal 

Prokomentirao je i fotografiju sa Senadom Šepićem, s kojim je, kako kaže, jučer popio kafu.

- To ovi policajci odmah eksponiraju, gledaju ko s kim pije kafu, namišljaju. I to im je skandalozno, a nije im skandalozan kriminal kojim se bave – dodaje Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.